Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав незаконність вимог міграційної служби про оплату більше 170 грн. за оформлення закордонного паспорта

Реклама

25 березня 2014 року Київський апеляційний адміністративний суд розглянув справу № 826/14785/13-а  по позову до Державної міграційної служби про відсутність у неї повноважень встановлювати розмір оплати послуг за оформлення закордонного паспорта.

Суд відмінив постанову Окружного адмінсуду м. Києва і задовольнив позовні вимоги в частині:

1) визнання відсутності у ГМС компетенції по встановленню обов'язкової плати за надання адміністративних послуг з оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, паспорта громадянина України для виїзду за кордон на заміну втраченого, проїзного документу дитини для виїзду за кордон, які передбачені п.27 Переліку платних послуг, які можуть надаватися органами і підрозділами МВСзатвердженого постановою Кабміну від 4 червня 2007 р. № 795. Цією постановою визначений розмір плати за оформлення і видачу закордонного паспорта у розмірі 87 грн. 15 коп. Суд нагадав, що сплата встановленої Декретом Кабміну "Про державне мито" мита (170 грн.) покриває вартість витрат, пов'язаних із здійсненням відповідачем дій з видачі закордонного паспорта (у тому числі і вартість бланка). Отже, вимога повторної оплати тих же дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акту є протиправною. Нагадаємо, така ж позиція викладена і в постанові Верховного Суду України від 3 грудня 2013 № 21- 416а13.

2) визнання відсутності у ГМС компетенції по встановленню обов'язкової оплати вартості бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон і бланка проїзного документу дитини для виїзду за кордон і оплати вартості їх персоналізації;

3) визнання протиправним і відміни наказу ГМС від 11 березня 2013 р. № 48 "Про затвердження інформаційних і технологічних карток надання адміністративних послуг ГМС".

Суд дійшов висновку, що послуги, що надаються органами ГМС не мають обов'язкового характеру і надаються тільки за бажанням особи, на підставі поданого їм письмової заяви. Колегія суддів вказала, що у ГМС з урахуванням положень постанови Кабміну від 26 жовтня 2011 р. № 1098 відсутня компетенція за визначенням і встановленням обов'язкової плати за адміністративні послуги.

Нагадаємо, в ГМС вважаютьщо зниження загальної суми платежів при оформленні закордонного паспорта до 170 грн. навряд чи є можливою. Крім того, прокуратурою Житомирської області відкрито карне виробництво проти посадовців ГМС, що вимагали додаткову плату за закордонний паспорт. У свою чергу, ГМС пропонує внести зміни Закон "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і відмінити провеки судимості, скоротити термін оформлення закордонного паспорта і видавати його з 16-річного віку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини