Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що входить в стаж роботи у сфері права?

Реклама

У листі від 4 березня 2014 року № 2755-0-33-14/13.1 Мінюст роз'яснив, що згідно ст. 10 Закону "Про нотаріат" і Положенню про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату рішення про допуск або відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту конкретної особи приймається Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату за результатами розгляду представлення відповідного головного управління юстиції.

Ст. 3 Закони встановлено, що нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше шести років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менше трьох років, що склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Згідно ст. 13 Закону помічником нотаріуса може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років. Не може бути помічником нотаріуса особа, що має судимість, обмежене в дієздатності або визнане недієздатним за рішенням суду. Помічник нотаріуса не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на держслужбі або службі в органах місцевого самоврядування, в штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, окрім викладацької, наукової і творчої діяльності.

Відбір кандидатур і прийняття на роботу помічника приватного нотаріуса є винятковим правом нотаріуса. З помічником нотаріуса полягає трудовий договір. Нотаріус може мати одного помічника.

Мінюст нагадав, що в листі від 30 вересня 2009 року № 31-32/310зокрема, роз'яснено, що в стаж роботи у сфері права зараховується період роботи на посадах з реалізацією повноважень, пов'язаних з правоохоронними, правоисполнительными, функціями, що встановлюють право.

За змістом робота у сфері права припускає розробку або застосування норм права і носить систематичний характер. Це період роботи в органах державної влади (у тому числі судах, органах юстиції, прокуратури), нотаріату, адвокатури, місцевого самоврядування, в профспілкових комітетах і інших громадських організаціях, на підприємствах, в установах, організаціях будь-якої форми власності. Стаж роботи у сфері права визначається на підставі записів в трудовій книжці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини