Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: постанови ВСУ, люстрація суддів, заборона російських телепередач

Реклама

Верховний Суд України

Початок течії позовної давності за вимогами кредитолра починається з моменту порушення терміну погашення кожного чергового платежу

На засіданні Судової палати у цивільних справах 19 березня 2014 року ВСУ, расмотрев справа № 6-20цс14 вказав, що у разі неналежного виконання позичальником зобов'язань за кредитним договором позовна давність за вимогами кредитора про повернення кредитних коштів і відсотків за користування кредитом, повернення яких відповідно до умов договору визначене періодичними щомісячними платежами, повинна обчислюватися з моменту настання терміну погашення кожного чергового платежу.

Течія позовної давності відносно повернення кредиту в повному об'ємі починається після закінчення останнього дня місяця дії платіжної карти

Також 19 березня ВСУ було розглянуто справа № 6-14цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором, складовою якого є правила користування кредитною картою. Суд вказав, що відповідно до правил користування платіжною карткою, які є складовою кредитного договору, карта діє в межах визначеного нею терміну. За таким договором, який визначає щомісячні платежі погашення кредиту і кінцевий термін повного погашення кредиту, течія позовної давності (ст. 257 ГК) відносно місячних платежів починається після несплати чергового платежу, а відносно повернення кредиту в повному об'ємі - після закінчення останнього дня місяця дії карти (ст. 261 ГК), а не закінченням терміну дії договору.

Здійснення на користь дарувальника будь-якої дії майнового або немайнового характеру є основою для визнання договору дарування недійсним

У постанові ВСУ від 19 березня 2014 року у справі № 6-9цс14 про визнання договору дарування недійсним роз'ясненощо відсутність у особи при укладенні договору дарування волевиявлення на безвідплатну передачу майна у власність обдаровуваного і передача його за умови здійснення на користь дарувальника будь-якої дії майнового або немайнового характеру, всупереч вимогам ст. 717 Цивільного кодексує основою для визнання договору дарування недійсним на підставі частини третьої ст. 203 і ст. 229 ГК.

Орендар не має права передавати третім особам функції по обробці землі і оплаті орендної плати орендодавцеві

При розгляді справи № 6-15цс14 про розірвання договору оренди землі ВСУ вказавщо згідно ст. ст. 24 і 25 Закону "Про оренду землі" припинення орендарем господарської діяльності по безпосередньому цільовому використанню орендованої земельної ділянки і передача третім особам функцій по його обробці і оплаті орендної плати орендодавцеві, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без узгодження з орендодавцем, і є основою для розірвання договору оренди земельної ділянки по ст. 32 Закони.

Закон про люстрацію суддів

27 березня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект № 4378-1 про відновлення довіри до судової системи України, поданий депутатами від В "Свобода". Згідно з проектом, для перевірки суддів при УСЮ формується Тимчасова спеціальна комісія з люстрації, яка складається з 17 членів. Комісія звітує перед ВР, яка формує її персональний склад. До складу Комисси не можуть бути призначені особи, які впродовж останніх 10 років працювали на посадах суддів, в апараті суду, в правоохоронних органах, на держслужбі. Перевірка здійснюється відносно суддів судів загальної юрисдикції України. Об'єктом перевірки є рішення, дії або бездіяльність професійних суддів при здійсненні правосуддя одноосібно або у складі колегії суддів; рішення, дії або бездіяльність суддів, які, знаходячись на адміністративних посадах, використовували свій службовий стан для впливу на інших суддів; достовірність і повнота відомостей, що містяться в деклараціях про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру в порівнянні з витратами суддів і їх близьких родичів, а також вартістю майна, що належить їм або яким вони користуються, або передано ними в управління або іншим способом пов'язано з суддею.

У парламенті було зареєстровано 6 законопроектів про відновлення довіри до судової системи. Але саме цей проект був рекомендований Комітетом з питань верховенства права і правосуддя. У свою чергу, судді Верховного Суду вважаютьщо що перевірку суддів повинні здійснювати оновлені склади Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а не передбачений законопроектом № 4378-1 Тимчасова спеціальна комісія суддів.

Інші новини

ЕСПЧ припинив розгляд справ про невиконання рішень українських судів

11 березня 2014 року ЕСПЧ (V Секція) прийняв рішення припинити на наступні шість місяців розгляд справ проти України відносно невиконання рішень національних судів, подібних до справи Юрій Миколайович Іванов проти України (рішення від 15 жовтня 2009 року, заява № 40450 / 04)і повернутися до цього питання після завершення вищезгаданого терміну.

Кримські судді просять ВККС про переклад в інші регіони

За станом на 24 березня 2014 року у ВККС звернулося 19 суддів судів АР Крим із заявами про переклад на роботу до судів, розташованих на території інших адміністративно-територіальних одиниць України. У свою чергу, голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанив запропонувала суддям АР Крим і міста Севастополя перейти на роботу до свого суду і місцевих судів Прикарпаття.

Вища кваліфікаційна комісія суддів відкрила дисциплинарнарные справи відносно 10 суддів

На засіданні 27 березня ВККС були відкриті дисциплінарні справи відносно десяти суддів, припинені - відносно трьох суддів, була винесена вимова судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя Галині Савченко, відкладено ухвалення рішення у справі про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Жовтневого районного суду м. Луганська Світлани Рудской. Окремо Мінюст повідомив про відкриття дисциплінарної справи відносно судді Шевченківського районного суду м. Києва Дмитра Кравца.

Відкрито виробництво за позовом Нацради з питань телебачення і радіомовлення про визнання несоответсвующими законодавству чотирьох російських програм

27 березня відбулося попереднє засідання Окружного адміністративного суду м. Києва по розгляду позову Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до дистриб'ютора російських каналів ТОВ "Торсат" про визнання що не відповідають законам України і Європейської конвенції про трансграничне телебачення іноземних програм - "Перший канал. Всесвітня мережа" (ВАТ "Перший канал"), "РТР-планета", "Російський Інформаційний Канал "Россия-24" (ВГТРК "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія"), "НТВ-світ" (ВАТ "Телекомпанія НТВ"). Наступне судове засідання призначене на 15 квітня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини