Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк роз'яснив, як складати звіт про залучення і обслуговування кредиту за договором з нерезидентом

Реклама

У листі від 24 березня 2014 року № 63-102/12208 Нацбанк надав роз'яснення відносно заповнення форми звітності № 503 "Звіт про залучення і обслуговування кредиту за договором з нерезидентом".

Оскільки форма № 503 є основним джерелом розрахунку об'ємів кредитів, які отримують підприємства України від прямих інвесторів-нерезидентів, визначення зв'язків прямого інвестування між кредитором і позичальником є ключовим для класифікації кредиту при складанні статистики зовнішнього сектора.

Нацбанк вказав, що при заповненні показника "Вид позичальника" у формі № 503 поняття "Дочірнє підприємство" слід розглядати в контексті конкретного кредитного договору з обов'язковим обліком взаємозв'язків позичальника з кредитором. Сооответственно позичальник визначається як "підприємство з іноземними інвестиціями, але не дочірнє підприємство" тільки у випадках, коли кредитор-нерезидент володіє від 10 до 50 % статутного капіталу позичальника.

В той же час згідно Положенню про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам у Повідомленні про договір вид позичальника вказується відповідно до статутних документів позичальника на участь нерезидента в капіталі. Тобто, якщо в статутному капіталі підприємства-резидента 50 і більше % капіталу належить нерезиденту, то таке підприємство визначається як дочірнє, незалежно від того, чи являється підприємство-кредитор його материнською компанією, або воно взагалі не має ніяких взаємозв'язків з підприємством- позичальником.

Таким чином, показник "вид позичальника" у формі № 503 і в Повідомленні про договір може не співпадати у випадках, коли кредитор не є прямим інвестором підприємства-позичальника.

Враховуючи те, що відповідні уточнення у форм № 502 і № 503 вимагають значних витрат часу, Нацбанк продовжує режим дослідної експлуатації програмного забезпечення на період до трьох місяців (звіти за березень - травень), під час якого його територіальні управління не застосовують міри дії (штрафні санкції) до банків, що допустили помилки в звітах по формах № 502, № 503.

Починаючи із звітної дати 1 липня 2014 року банки подають статистичні звіти по формах № 502, № 503 в основному режимі експлуатації відповідно до вимог чинного законодавства і нормативно-правових актів Нацбанку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини