Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Комітеті з питань правосуддя обговорили питання про люстрацію суддів з Віце-президентом Єврокомісії

19 березня 2014, 10:25
278
2
Реклама

У заході взяли участь депутати Комітету від усіх фракцій парламенту, Глава Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсин і інші представники української судової системи.

Георг Става відмітив, що при ухваленні рішень про звільнення і призначення суддів надзвичайно важливо неухильно дотримуватися законної процедури. Так, він навів приклад Сербії, де також нещодавно проходив процес переатестації і додаткової перевірки суддів, за підсумками якої було звільнено велику кількість суддів. Через декілька років ці судді добилися в Європейському суді з прав людини рішення про відновлення на своїх посадах. В результаті в Сербії зараз працює удвічі більше суддів, чим необхідно.

Він нагадав, що Україна вже стикалася з подібною проблемою у минулому і привів приклад судді Олександра Волкова, який був звільнений з порушенням процедури і добився в ЕСПЧ рішення про відновлення на посту.

Також Віце-президент Єврокомісії відмітив, що у разі звільнення одночасно великої кількості суддів українські громадяни можуть зіткнутися з проблемою перевантаженості судів і позбутися можливості своєчасно отримувати судовий захист, оскільки підготовка нових суддів займає, згідно з практикою, не менше трьох років.

На думку Георга Ставы, передбачений урядовим законопроектом №4378 принцип формування органів перевірки і переатестації суддів викликає занепокоєння про те, чи буде відповідна комісія сприйматися як частина судової системи і чи не буде вона перебувати під впливом виконавчої влади.

У свою чергу, член Комітету з питань верховенства права і правосуддя, народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Власенко заявив, що ситуація з правосуддям в Україні критична і зараз необхідно закласти нову ідеологію судоустрою, головний критерій якої - відновлення довіри до судової системи. Він відмітив, що зараз судам довіряють тільки 2% українських громадян.

"Те, що називалося судовою реформою 2010 року, повністю знищило незалежність суддів. Кожен суддя в країні після реформи розумів, що може бути звільнений зі свого поста буквально через п'ять хвилин і це робило суддів повністю залежними від волі уряду", - підкреслив Сергій Власенко.

"Говорячи про законопроект, я скажу чесно - я вважаю, що усе, абсолютно усі судді мають бути звільнені. Про це говорить мені моє серце, але розумом я розумію, що це неможливо. Тому ми повинні створити велику стратегічну програму відновлення довіри до судової системи. Без цього усі законопроекти будуть непотрібними", - вважає народний депутат.

За його словами, законопроект про люстрацію посилає декілька сигналів системі юстиції, головний з яких - судді повинні відчути себе суддями, а не слугами уряду або Адміністрації Президента.

Народний депутат України, заступник глави Комітету, член депутатської фракції Партії регіонів Дмитро Шпенов відмітив, що розділяє занепокоєння європейських партнерів відносно процедури, запропонованої в законопроекті.

"Не зовсім зрозуміло, навіщо створювати спеціальну комісію, якщо при діючій владі є усі можливості здійснити перевірку суддів у рамках чинного законодавства - шляхом рішення Вищої ради юстиції, а потім - Президента і Верховної Ради України. Не може не викликати критики і пропозиція про автоматичне звільнення глав вищих спеціалізованих і апеляційних судів, які призначені після 30 липня 2010 року. Серед них є багато висококваліфікованих порядних суддів в усіх регіонах України. Упевнений, якщо є така необхідність, рішення про те, чи відповідають вони займаним постам, необхідно приймати індивідуально", - підкреслив політик.

Дмитро Шпенов відмітив, що урядовий законопроект про люстрацію суддів розкритикували як українські правозахисники, так і європейські партнери. Так, Український союз Хельсінкі з прав людини призвав відкласти розгляд законопроекту, ретельно його обговорити, і вказав, що запропонований порядок люстрації замість збільшення довіри до судової системи ще більше підірве його.

Також призвав відмовитися від люстрації суддів і Комісар з прав людини Ради Європи Нильс Муйжниекс. На його думку, відповідні законодавчі ініціативи можуть мати небезпечні наслідки і у разі прийняття мають бути обов'язково погоджені Венеціанською комісією.

"Щиро сподіваюся, що благий намір про очищення судової системи від осіб, негідних звання судді, не перетвориться на "розправу" над суддями і інструмент тиску на судову систему. Звичайно ж, не хотілося б, щоб кадрові рішення приймалися сумнівним правовим способом і парламент був вимушений в майбутньому відновлювати на посту тих суддів, які дійсно заслуговують звільнення", - підкреслив Дмитро Шпенов.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини