Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Слідчих чекають зміни в роботі?

18 березня 2014, 11:12
171
3
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4444 про внесення змін до КПК відносно слідчих, що здійснюють досудове розслідування.

Автор проекту Микола Паламарчук стверджує, що документ спрямований на потреби практичної діяльності слідчих підрозділів.

Законопроектом пропонується:

- ліквідація процесуального керівництва прокурора під час досудового розслідування із залишенням функцій нагляду (ст. 36);

- розширення повноважень керівника органу попереднього розслідування в частині витребування матеріалів виробництв і відміни незаконних рішень слідчого (ст. 39);

- врегулювання процесуального порядку заочного повідомлення особи про підозру;

Підозрюваною є особа, відносно якої у встановленому Кодексом порядку складено повідомлення про підозруабо особа, затримана за підозрою в скоєнні карного злочину. Повідомлення про підозру може бути здійснене заочно за наявності достатніх доказів здійснення обличчям карного злочину і його умисного ухилення від досудового розслідування.

- розширення підстав тимчасового доступу до речей і документів;

У виняткових невідкладних випадках, пов'язаних з рятуванням життя людей, виявленням, запобіганням, припиненням і розслідуванням тяжкого або особливо тяжкого злочину, тимчасовий доступ до визначеної в п. 7, 8 ч. 1 ст. 162 КПК інформації (персональні дані, і інформація, яка знаходиться у операторів і провайдерів телекомунікацій), що міститься в речах і документах, може бути проведений до винесення постанови слідчого судді за рішенням слідчого, погодженого з прокурором, або прокурора.

- спрощення порядку застосування заходів припинення;

Заходи припинення у вигляді особистого зобов'язання і особистого поручительства застосовуються під час досудового розслідування слідчим, а в ході судочинства - судом. Усі інші заходи, передбачені КПК, застосовуються під час досудового розслідування слідчим суддею по клопотанню слідчого, погодженому з прокурором, або по клопотанню прокурора, а в ході судочинства - судом по клопотанню прокурора.

- повернення інституту усунення причин і умов, що сприяли скоєнню карного злочину і передбачена адмінвідповідальність за невиконання постанов слідчих посадовцями (ст. 185-6 КоАП);

- передбачена можливість розгляду клопотань про проведення негласних слідчих (розшукових) дій слідчими суддями місцевих судів (ст. 247);

- розширення підстав проведення негласної слідчої (розшукового) дії до винесення постанови слідчого судді у разі безпосереднього переслідування особи, що скоїла тяжкий або особливо тяжкий злочин (ст. 250), ін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини