Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк врегулює питання терміну проведення клієнтських платежів і видачі готівки?

13 березня 2014, 14:22
284
0
Реклама

Незалежна асоціація банків України (далі - НАБУ), з метою посилення боротьби з кіберзлочинністю, пропонує нормативно врегулювати питання мінімального терміну проведення клієнтських платежів і видачі готівки. Відповідний лист був надісланий на адресу Нацбанку.

Використання онлайнового режиму обслуговування клієнтських платежів не дозволяє банкам вживати ефективні заходи для запобігання кіберзлочинності, зокрема у випадках несанкціонованого використання електронних цифрових підписів і ключів клієнтів третіми особами.

Раніше у своїх пропозиціях до постанови Правління НБУ від 06.02.2014 № 49 "Про заходи по діяльності банків і проведення валютних операцій" НАБУ пропонувала зробити деякі виключення для здійснення платежів. Наприклад, пропонувалося проводити платежі в межах залишку на початок дня з урахуванням встановленого ліміту "овердрафт" по рахунку або розглянути пропозицію ввести на нормативному рівні дату валютування клієнтських платежів по методу t +1.

Разом цього, НБУ своєю постановою № 104 взагалі повернув систему розрахунків, що існувала раніше, передбачену чинним законодавством по проведенню клієнтських платежів.

"...слід нормативно врегулювати питання мінімального терміну проведення клієнтських платежів і видачі готівки, передбаченого Постановою Правління НБУ про заходи по діяльності банків і проведення валютних операцій № 49 від 6 лютого 2014 р., на постійній основі. На думку НАБУ, реалізація цієї ініціативи дозволить банкам виділити більше часу на аналіз, обробку і супровід операцій, істотно понизить рівень ризиків операційної роботи з клієнтами"- говориться в листі НАБУ до регулятора.

Крім того, злочинці також використовують існуючі можливості, які закладені, зокрема, в діючій Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженій Постановою Правління НБУ № 174 від 01.06.2011 р. Документ передбачає зобов'язання банку забезпечити власника рахунку готівковими засобами у розмірі надходжень на рахунок того ж дня. Це дає злочинцям можливість знімати готівкові засоби з рахунку "день в день". З цієї причини, навіть при виявленні шахрайських операцій, у клієнта і у банку немає резерву часу для перевірки і блокування засобів на рахунку зловмисника.

Джерело: НАБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини