Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи пропонують свою версію процедури люстрації

13 березня 2014, 12:43
288
1
Реклама

Асоціація юристів України пропонує для обговорення концепцію проекту Закону "Про люстрацію в Україні", запропоновану адвокатом Леонідом Антоненко.

Нагадаємо, раніше правозахисники запропонували Концепцію закону про люстрацію, яка була розкритикована юристами.

Згідно з проектом люстрація - це процес перевірки суддів і держслужбовців на предмет відповідності певному критерію, який тягне звільнення тих, хто не пройшов перевірку (чи відмовився її проходити), і недопущення їх до заняття посад в держорганах впродовж певного терміну.

Люстрационным критерієм виступає невідповідність майнового стану і рівня витрат суб'єкта люстрації і членів його сім'ї їх легальним джерелам доходу.

Комітет формується таким чином: ВР призначає 10 членів, Президента - 7, з'їзд суддів - 3. Більшість членів комітету повинна мати юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менше 10 років. Комітет пропонують наділити правом доступу до електронних реєстрів Мінюсту, правом отримувати інформацію від банків, фінустанов, держорганів (в т.ч. комітету фінансового моніторингу, податковою, ДАІ, СБУ, правоохоронних органів).

Основою для початку процедури люстрації має бути Декларація про відповідністьяку суб'єкти люстрації подають в Люстрационный комітет відповідно до графіку, визначеного законом. Обличчя, які за станом на 1 січня 2014 р. обіймали впливові посади в державі, подають декларації першими.

Декларація має бути розроблена на основі законодавства про протидію корупції, але з урахуванням ряду правок :

- обов'язок по декларуванню розширений за рахунок включення "схем" ухилення від декларування;

- обов'язок по доведенню легальних джерел прибутків для придбання задекларованого майна, ін.

Також в проекті передбачені подальші вимоги до декларування, зокрема, декларується факт навчання членів сім'ї за кордоном і задекларовані прибутки зменшуються на суму вартості навчання і проживання за кордоном.

Вважається, що особа не пройшла люстрационную перевірку, якщо:

- доведено, що декларація не включає майна, відносно якого є доказу того, що суб'єкт люстрації їм володіє, користується або отримає від нього інші економічні вигоди;

- не доведені джерела прибутків;

- ринкова вартість задекларованого майна і витрат значно і істотно перевищує легальні джерела прибутків.

Декларації подаються на паперовому носії і в електронних копіях. Спеціальна програма автоматично заносить дані декларацій в єдину базу, яка підключається до державних електронних реєстрів і до потоків інформації, які отримуватимуться від банків і органів влади.

За результатами перевірки Люстрационный комітет вносить суб'єкта люстрації в однин з двох списків: облич, які не пройшли люстрацію і підлягають звільненню, або осіб, які пройшли люстрацію. Особа, внесена в перший список, не може обіймати посаду в держорганах впродовж 5 -ти років після звільнення.

На підставі рішення комітету особа, що призначила суб'єкта люстрації на певну посаду, повинна прийняти рішення про його звільнення. Усі профільні закони доповнюються цією додатковою основою для звільнення. Рішення комітету може бути оскаржене до суду. Порядок такого оскарження аналогічний порядку, який застосовується відносно оскарження рішень Вищої ради юстиції.

З проектом можна ознайомитися по посиланню. Відгуки і коментарі можна присилати авторові проекту за адресою: lantonenko@uba.ua

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини