Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новому керівникові податковою доведеться приймати також і непопулярні рішення,- думка

13 березня 2014, 12:01
332
1
Реклама

Очевидно, що новому керівникові податкової служби доведеться приймати і впроваджувати як популярні, так і непопулярні рішення, які перетворяться на певні дії вже в недалекому майбутньому.

На думку Олени Макеевой, керівного партнера "Аксенова і партнери", новому Главі податкової служби слід відкрито звернутися до бізнесу з трьома месиджамиякі допоможуть почати діалог між бізнесом і владою :

Олена Макеева

1. Єдиний податковий кодекс - єдине трактование податкових норм. Платникам податків важливо гарантувати, що платники податків і податкові органи однаково читатимуть і трактуватимуть норми чинного законодавства України. У разі наявності колізій в законодавстві, платникам податків повинна гарантуватися презумпція невинності.

2. Усі поліпшення законодавства, які були позитивно оцінені бізнес співтовариством, підтримуватимуться і розвиватимуться. Потрібно визнати, що є багато позитивних рішень попередньої команди Миндоходов, які були високо оцінені і підтримані як представниками бізнесу, так і представниками професії бухгалтера. Відмовитися від них сьогодні - означає втратити частину аудиторії.

3. Стосунки між платниками податків і податковими органами будуватимуться на принципі взаємної довіри. Але довіра у бізнесу виникне тільки тоді, коли в податковій службі буде викорена корупція. В зв'язку з цим також важливо, щоб мораторій на перевірки малого і середнього бізнесу був продовжений як мінімум до кінця року, документальним перевіркам повинні піддаватися виключно підприємства з високим рівнем ризику. Ідею з електронними перевірками потрібно підтримувати і впроваджувати. Тільки тоді можна буде говорити про зустрічні умови і вимоги до бізнес-співтовариства: законність і прозорість бізнесу, своєчасність і повнота сплати податків.

Втім, бути ефективним менеджером - це означає приймати також непопулярні рішення. "Боротьба з так званими "майданчиками" має бути агресивною, блискавичною і результативною вже в осяжному майбутньому,- відмічає пані Макеева,- Кількість державних службовців потрібно серйозно скоротити, будь-які корупційні дії повинні жорстоко присікатися, штрафи за навмисне ухилення від податків повинні вирости в рази".

За словами експерта, сьогодні не варто говорити пишномовних слів, давати яких-небудь обіцянок, критикувати. Не можна обіцяти зниження ставок податків, оскільки немає компенсаторів, та і бізнес в один день не стане законослухняним. На розробку ефективних реформ потрібний час. На сьогодні головним завданням є чітке дотримання чинного законодавства як бізнесом, так і податковими інспекторами. Коли верховенство права стане абсолютною цінністю усіх, тоді можна буде говорити, що пора братися за реформи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини