Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лутковская нагадала, що проект про люстрацію суддів несе риски звернення в ЕСПЧ

12 березня 2014, 15:05
192
6
Реклама

Уповноважений з прав людини підготувала і направила у Верховну Раду України експертне укладення на законопроект "Про відновлення довіри до судової системи України" (№ 4378)внесений Кабінетом Міністрів України на розгляд парламенту. Нагадаємо, у ВР вже зареєстрований вже 2 альтернативні проекти - свободовцев і А. Лабунской.

Визнаючи необхідність проведення люстрації в Україні і враховуючи досвід інших країн, у тому числі і Польщі, Уповноважений звернув увагу на недоліки проекту :

- законопроект № 4378 містить порушення ст. 124 Конституції України, яка забороняє делегування функцій судів іншим органам. Це стосується створення спеціальної комісії з перевірки суддів, яка має повноваження по проведенню перевірок, за результатами яких звільняються судді.

- всупереч ст. 6 і 92 Конституції України даний законопроект надає Кабміну можливість визначати питання, пов'язані із статусом судді, що може розцінюватися як втручання в організацію діяльності судової влади.

- обмудсман особливо звернула увагу на ст. 4 законопроекти № 4378, якій передбачається фактично внепроцессуальный перегляд рішень певної категорії справ, який не передбачений Конституцією України.

Враховуючи вказані недоліки, В. Лутковская застерігає, що звільнення суддів за процедурою, що суперечить положенням Конституції Українивимогам Конвенції про захист прав людини і основних свобод і інших міжнародних договорів, приведе до подачі звернень в ЕСПЧякий, як і у справі "Олександр Волков проти України", прийме рішення в їх користь і зобов'яже не лише виплатити їм компенсацію і відновити на посаді, але і у черговий раз констатувати відсутність в Україні незалежної судової гілки влади.

Враховуючи усі приведені недоліки, Уповноважений з прав людини відмітила, що розроблений проект вимагає істотного доопрацювання з урахуванням положень Конституції України і міжнародних зобов'язань України. Також пані Лутковская переконана, що є необхідність притягнути до підготовки люстрационного законодавства фахівців в області нормативної техніки, експертів в області конституційного права і у сфері правосуддя.

Джерело: прес-служба омбудсмана.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини