Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Асоціація адвокатів пропонує внести зміни, а не ухвалювати новий Закон про адвокатуру

11 березня 2014, 16:48
261
11
Реклама

Асоціація адвокатів України звернулася з листом до Міністра юстиції зі своїми пропозиціями до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" (нагадаємо, була створена робоча група по підготовці нової редакції Закону про адвокатуру. Свої пропозиції можна присилати до 23 березня на адресу: bar@legalaid.gov.ua).

Вивчивши можливі варіанти, Асоціація адвокатів вважає за доцільне внести зміни в чинне законодавство, а не ухвалювати принципово новий Закон про адвокатуру. "Розробка Закону з нуля відкине адвокатуру на кілька років тому" - відмічено в листі ААУ.

На їх думку, це обгрунтовано наступним:

- Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", хоча і був розроблений Адміністрацією Президента В. Ф. Януковича, але підготовлений був саме у рамках євроінтеграції;

- Закон передбачає демократичну побудову органів адвокатського самоврядування;

- Закон пройшов адаптацію в регіонах, органи адвокатського самоврядування тільки почали напрацьовувати практику.

- нарікання адвокатів в основному торкаються не принципових положень Закону, а процедур його виконанняяк з боку органів адвокатського самоврядування (обов'язкові єдині ордерні книжки, непомірно висока вартість і складні правила стажування, усунення громадських організацій від здійснення підвищення кваліфікації, використання дисциплінарних заходів до дій, які не пов'язані з адвокатською практико)так і з боку правоохоронних органів (порушення професійних прав і гарантій здійснення адвокатської діяльності, ігнорування адвокатських запитів, обмеженість прав адвокатів на отримання інформації в реєстрах, невизначеність в питаннях оподаткування і тому подібне).

Асоціація адвокатів вважає, що представництво адвокатів в органах держвлади треба розширити:

а) УСЮ - представництво адвокатів необгрунтовано виключили з цього органу;

б) передача посади Уповноваженої з прав людини представникові адвокатського співтовариства.

в) ведення квоти для адвокатів в усіх колегіях міністерств, особливо силових.

Асоціація адвокатів України пропонує внести наступні зміни до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", а саме:

1. Ст. 10 - Пропонується зробити стажування одним з етапів іспиту і передати контроль за її проходженням регіональним КДКА, оскільки успішне проходження стажування означає повне задоволення кваліфікаційним вимогам, яке повинне підтвердити кваліфікаційна комісія. Перенести ті, що стажуються до складання іспиту.

Плата за стажування повинна поступати в кваліфікаційні комісії, таким чином балансуючи фінансові джерела існування обох гілок органів самоврядування. Дозволити встановлювати вартість того, що стажується в кожному регіоні самостійно, обмеживши максимальний розмір законом і прив'язавши до мінімальної зарплати. У визначенні плану стажування має бути індивідуальний диференційований підхід з урахуванням професійного рівня юриста, який має намір стати адвокатом.

2. Ст. 55 - має бути чітко прописаний розмір внесків, який має бути прив'язаний до мінімальної зарплати, а у органів адвокатського самоврядування не повинно бути права його міняти.

3. Ст. 2 Закони "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" або представлення в КСУ з питання тлумачення цієї статті на предмет поширення на адвокатуру прав і гарантій, передбачених цим законом.

4. Питання підвищення кваліфікації мають бути чітко прописані в законі так, щоб Рада адвокатів не мала можливості використовувати ці положення для вільного трактування і як спосіб тиску на адвокатів і громадські організації адвокатів.

5. Виключити п. 6,7 ст. 34 Закони згідно якою дисциплінарною провиною адвоката є невиконання рішень органів адвокатського самоврядування, порушення інших обов'язків адвоката, передбачених законом.

6. Ст. 23 п. 3 Закони - встановити пряму заборону на проведення відносно адвокатів слідчих або оперативно-розшукових дій.

7. Ст. 7 Закону - останній абзац п.1 - виключити (право на поєднання для депутатів), а в п. 1 ст. 7 прибрати п.п. 3) нотаріальна діяльність .

8. Ст. 6 п.2 ч. 4 Закони - встановити, що особи, звільнені з посади судді, прокурора, слідчого, нотаріуса, з держслужби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, здійснення корупційного правопорушення не мають права бути адвокатами взагалі.

10. Стаття 6 Закону - доповнити умовою про те, що працівники правоохоронних органів і судів можуть бути допущені до здійснення адвокатської діяльності не раніше, ніж через 3 року після звільнення для ліквідації існуючих корупційних схем "міліційних кишенькових адвокатів".

11. Ст. 4 ч. 3 - доповнити можливість роботи за трудовим договором як одній з організаційних форм адвокатської діяльності.

12. Ст. 47 ч.1 - квота представництва і порядок обрання делегатів на регіональні конференції повинні встановлюватися регіональними радами адвокатів.

З повним текстом пропозицій можна ознайомитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини