Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правозахисники запропонували концепцію закону про повну люстрацію

11 березня 2014, 10:58
287
8
Реклама

На інформаційному порталі Харківської правозахисної групи Е. Захаровым і В. Яворским була опублікована Концепція проекту закону про люстрацію.

Реалізацію політики у сфері люстрації здійснюватиме люстрационный комітет, що складається з 11 членів (7 з яких повинні мати вищу юридичну освіту). Главу комітету обирає Верховна Рада строком на 5 років, а його членів - ВР за представленням Голови Комітету на той же термін.

Процедура люстрації здійснюватиметься впродовж 5 років. За рішенням відповідних органів особі може бути заборонено обіймати певні посади впродовж 3-10 років залежно від провини особи і оцінки його діяльності. Найбільш прийнятним, на думку авторів Концепції, являється заборона на 5 років.

Рішення про люстрацію публікується тільки після завершення усіх національних процедур його оскарження. Обнародуване рішення містить перелік усіх мотивів цього рішення.

Люстрація повинна проводитися по наступних критеріям:

- приналежність до керівництва обласних комітетів КПРС, КПУ і ЦК КПРС, ЦК КПУ, обласних комітетів ЛКСМУ і ЦК ЛКСМУ до 19 серпня 1991 р.;

- приналежність до служби в 5-м управлінні КДБ УРСР, КДБ СРСР, КДБ інших союзних республік СРСР в якості штатних працівників і негласних агентів КДБ;

- співпраця з СБУ у формі негласного агента або таємного штатного працівника;

- заняття посад Президента, Прем'єр-міністра, члена Кабміну, першій, другій і третій категорії посад держслужбовців і прирівняних до них посад в період з 25 лютого 2010 до 22 лютого 2014 р.;

- участь в підготовці або ухваленні рішень, які привели до масових порушень прав людини з 30 листопада 2013 до 22 лютого 2014 р.

Закон про люстрацію поширюється на осібякі займають або планують обіймати наступні посади:

- Президента України;

- народний депутат України, сільського, міського гловы і депутатів місцевих рад;

- Прем'єр-міністра України і членів Кабміну;

- першу, другу і третю категорію посад держслужбовців і прирівняних до них посад;

- судді;

- посади в прокуратурі і мають класний чин Державний радник юстиції, Державний радник юстиції 1-3 класи, Старший радник юстиції і радник юстиції, молодший радник юстиції;

- посади, які займають військовослужбовці старшого і вищого офіцерського складу;

- члена виборчої комісії.

Кожна особа, що знаходиться на цих посадах або претендує на їх заняття, подає декларацію про відсутність обставин, вказаних в критеріях для люстрації.

Будь-яка особа може добровільно подати заяву про наявність обставин, визначених в умовах для люстрації. Одночасно особа повинна звільнитися із займаної посади і взяти добровільне зобов'язання не позичати відповідні посади впродовж 5 років. У такому разі інформація про цю особу не поширюється публічно і рішення відносно особи є таємним.

Що стосується механізму дій, то пропонується 2 варіанти:

- утворюється Люстрационная комісія, яка розглядає справу відносно особи, де з одного боку справа готує Люстрационный комітет, а з іншої - особа має право подати свої докази і коментарі. Комісія виносить ухвалу, яку можна оскаржити до суду впродовж 10 днів до суду.

- у складі обласного суду утворюється Люстрационная палата, в яку Президентом України призначаються окремі судді. Справа розглядається 3 суддями за уявленням Люстрационного комітету. Рішення суду може бути оскаржене до Вищого суду в порядку апеляції, де утворюється також окрема Люстрационный палата. Рішення Вищого суду є остаточним.

Для суддів вводиться спеціальна процедура люстрації : Люстрационный комітет перевіряє суддів при обранні уперше, а також при твердженні на посаді довічно.

З повним текстом Концепції можна ознайомитися по посиланню.

Нагадаємо, у ВР зареєстрований законопроект № 4378 про люстрацію суддів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини