Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді госпсудів виступили проти автоматичного звільнення голів судів

7 березня 2014, 13:41
208
3
Реклама

Судді господарських судів України звернулися до керівництва держави відносно законопроекту "Про відновлення довіри до судової системи України". Відмітимо, учора проект був зареєстрований у ВР.

Судді господарських судів в цілому підтримують ідею законопроектуале вважають необхідним звернути увагу на деякі моменти.

Проект передбачає створення спеціальної комісії, яка проводить перевірку професіоналізму і чесності суддів, а обставини, встановлені за результатами такої перевірки, відповідно до положень проекту не вимагають додаткового встановлення Вищою радою юстиції або іншими органами.

Суддівський корпус вважає, що перевірка діяльності суддів на предмет законності повинна відбуватися демократичним шляхом за участю висококваліфікованих юристів, в т.ч. професійних суддів і суддів у відставці. Що відповідають висновки комісії не повинні носити безапеляційний характер і відповідно до чинного законодавства підлягають обговоренню УСЮ при вирішенні питання про збудження дисциплінарного провадження.

Додаткового доопрацювання вимагають положення проекту відносно складу спеціальної комісії з перевірки суддів. Так, в спеціальну комісію пропонується включити представників УСЮ і Вищої кваліфікаційної комісії судів України, представників громадськості, призначених Кабміном, а також представників ВР, двоє з яких мають бути суддями (ст. 3 проекти).

Передбачається, що залучення представників старанної і законодавчої гілок влади приведе до порушення конституційного принципу розподілу держвладиа отже може вплинути на незалежність суддів, гарантовану Конституцією.

Крім того, пунктом 6 розділу II Завершальних положень проекту передбачено, що перевірка і проведення атестації суддів судів загальної юрисдикції відбуватися в порядку, встановленому Кабміном. Це у свою чергу свідчить про можливість створення додаткових умов для політизування процедури перевірки суддів. Крім того, такі положення суперечать приписам Конституції України, згідно з якими виключно законами України визначаються судоустрій, судочинство, статус суддів (п. 14 ст. 92 Конституції). Такий порядок міг би бути прийнятий Радою суддів України як найвищим органом суддівського самоврядування.

Законопроект включає в сферу перевірки рішення "істотно обмежуючі конституційні права і свободи громадян". Судді вважають, що це торкнеться майже усіх рішень, прийнятих судами, і матиме руйнівні наслідки для правового порядку в країні.

Сумнівним видається також положення про наділ спеціальної комісії повноваженнями по перевірці достовірності і повноти відомостей, що містяться в деклараціях про прибутки і витрати суддів і членів їх сімей (п.7 ч.1 ст. 4 проекти). Вирішення цих питань відноситься до компетенції відповідних органів виконавчої влади і повинне відбуватися в порядку, встановленому Законом "Про основи запобігання і протидії корупції".

В той же час судді підтримують положення проекту в частині нового порядку призначення суддів на адміністративні посади. Зокрема, проектом пропонується ввести призначення голів судів і їх заступників зборами суддів відповідного суду.

Проте, п. 5 розділу II Завершальних положень проекту передбачено автоматичне з моменту набуття чинності Закону звільненні з адміністративних посад голів вищих спеціалізованих судів і голів судів апеляційної і першої інстанцій, які призначені на такі посади після 30 липня 2010 р. Але в той же час новий порядок призначення суддів на админдолжности набуде чинності через 13 місяців з дня набуття чинності Закону.

Ця ситуація приведе до того, що суди залишаться взагалі без керівниківабо вони будуть призначені відповідно до певного чинного Закону "Про судоустрій і статус суддів" порядком, який зараз в суспільстві визнається неприйнятним.

Судді також вважають, що звільнення з адміністративної посади повинне відбуватися не автоматичноа тільки після встановлення обставин, при яких суддя не може продовжувати обіймати відповідну адміністративну посаду в суді.

Запропоновані проектом зміни в ст. 125 Закону "Про судоустрій і статус суддів" відносно обрання делегатів на з'їзд суддів України шляхом голосування на зборах суддів дозволяють уникнути впливу на судову систему інших гілок влади. В той же час неприйнятним названо положення, відповідно до яких делегати обиратимуться від кожного суду. Враховуючи кількість судів загальної юрисдикції, це відгукнеться тим, що загальні суди будуть представлені 752 делегатами, тоді як хоз- і адмінсуди - 58 і 61 делегатами відповідно.

Враховуючи, що рішення на з'їзді суддів України приймаються більшістю голосів обраних делегатів, непропорційність кількості представників від різних юрисдикцій може привести до не обліку інтересів господарських і адміністративних судів при ухваленні рішень. Замість цього передбачається, що для балансу інтересів судів різних юрисдикцій потрібне направляти по 3 представники від кожної області або регіону.

З повним текстом звернення можна ознайомитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини