Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Світова юридична спільнота засудила інтервенцію російських військ

6 березня 2014, 14:05
124
0
Реклама

Міжнародна асоціація юристів (далі - Асоціація) розповсюдила свою заяву, в якій засуджує вторгнення Росії на територію України за порушення Статуту Організації Об'єднаних Націй (ООН) і закликає до проведення незалежного міжнародного розслідування цього випадку.

У заяві Президент Асоціації Майкл Рейнолдс відмічає: "Древній принцип територіальної цілісності закріплений в Статуті ООН і підкріплений принципами непорушності меж і державного суверенітету. Військова інтервенція Росії на територію України за відсутності згоди порушує ці принципи і є явним порушенням Статуту ООН. Суверенітет і територіальна цілісність України повинні шануватися".

На думку виконавчого директора Асоціації Марка Эллиса "Россия, як держава-учасник ООН, зобов'язана дотримувати заборону відповідно до Статуту ООН на використання сили проти України. Така заборона не поширюється лише в трьох випадках: у разі надання дозволу Ради Безпеці ООН; у разі згоди держави територіальної юрисдикції; і у разі, коли такі дії є самообороною.

Перші два виключення в даному випадку не застосовуються, оскільки Рада Безпеки не видавала відповідних резолюцій, а Україна не давала згоди на військову інтервенцію Росії. Третє виключення - самооборона - застосовується лише у відповідь на озброєний напад.

Згідно з міжнародними нормами усі держави-учасники стримуються у своїх міжнародних відносинах від загрози застосування сили, як відносно територіальної недоторканості або політичної незалежності будь-якої держави, так і яким-небудь іншим способом, несумісним з цілями Організації Об'єднаних Націй.

Росія стверджує, що діє відповідно до міжнародного права, посилаючись на загрозу з боку ультра-націоналістів і на обов'язок захисту російських громадян в Україні. Хоча концепція "захисту громадян" раніше використовувалася в міжнародному праві, це мало місце в ситуаціях, коли громадяни держави були безпосередніми жертвами нападу, бралися в заручники, або знаходилися в ситуації загрози тяжких тілесних ушкоджень. Такої загрози російським громадянам в Криму не було - підкреслюється в заяві Асоціації.

Навіть за умови прийняття російської версії останніх подій в Україні - а саме, захоплення влади "фашистами і ультра-націоналістами", загроза застосування насильства по відношенню до етнічних руским і загроза національним інтересам Росії - жодна з цих обставин або їх сукупність не є належною основою для порушення територіального суверенітету іншої держави, а також для використання збройних сил на території цієї держави.

Юристи Асоціації також вказують, що не заява відстороненого Президента України Віктора Януковича, ні вимога Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим "про застосування озброєних силя для відновлення миру в Україні" не є правовою основою для інтервенції.

Додаткову інформацію відносно правової позиції Міжнародної асоціації юристів можна отримати за адресою: romana.daniel@int-bar.org

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини