Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фомин запропонував свій варіант судової реформи

5 березня 2014, 14:20
358
6
Реклама

Адвокат Ігор Фомин запропонував на розгляд громадськості Концепцію судової реформи в Україні (відмітимо, автором концепції також вказана Алла Стрижевская).

Реформування судової системи

Концепцією передбачено тільки 2 види спеціалізованих судів - цивільні і карні, а ось адміністративні і господарські суди підлягають ліквідації. Спори, що розглядаються госпсудами, пропонується передати цивільним судам загальної юрисдикції, а за узгодженням сторін велику частину цивільних суперечок юрособ повинні розглядати комерційні арбітражі.

Пропонується наступна система судів :

1. Суди першої інстанції :

- місцеві суди цивільної юрисдикції (з можливим створенням колегій по розгляду цивільних, адміністративних і господарських суперечок);

- місцеві суди карної юрисдикції.

2. Апеляційні суди:

- цивільній юрисдикції (із створенням відповідних палат);

- карній юрисдикції.

3. Касаційні суди:

- цивільній юрисдикції;

- карній юрисдикції.

Концепцією також пропонується відновити повноваження Верховного Суду України. Також ВСУ наділяється правом законодавчої ініціативи з питань судоустрою, судової діяльності, правозастосування. При цьому, укладення ВСУ відносно законопроектів у галузі цивільного, карного права, питань судоустрою та ін. є обов'язковим. Без такого укладення проект не може розглядатися в сесійному залі ВР.

Крім того, пропонується ліквідовувати досудове розслідування. В цілях економії коштів на утримання тисяч працівників міліції і прокуратури, правоохоронці, отримавши достатню кількість доказів здійснення обличчям злочину, звертаються до прокурора, який, визнавши такі докази достатніми, звертається до особи з публічним звинуваченням. Надалі тільки суд в змагальному процесі, провівши судове слідство, надає оцінку обгрунтованості звинувачення і ухвалює відповідний вирок.

Згідно Концепції призначенню на посаду судді повинні передувати конкурс, детальне декларування прибутків, перевірки, в т.ч. з використанням поліграфа. Передбачається призначати суддів з подальшим твердженням їх на місцевих референдумахякі проводяться через декілька років після призначення.

На посаду судді можуть претендувати громадяни України, що досягли 35 (40) років із стажем практичної роботи адвокатом або прокурором не менше 5 років з 10 останніх.

Що стосується діяльності Вищої ради юстиції, то Концепцією передбачено внесення змін до Конституції. Так, передбачається, що главою Ради за посадою є голова ВСУ, а члени Ради обираються з'їздом суддів, при цьому не менше 2/3 складу Ради мають бути суддями. Не допускається членство в Раді представників законодавчої або старанної влади.

Крім того, Концепція передбачає реорганізацію ГСА до Департаменту фінансового забезпечення діяльності судової системи при ВСУ.

Реформування МВС :

- створення поліцейського комісаріату громадської безпеки при місцевому самоврядуванні;

- усі райвідділи МВС реорганізувати в поліцейські ділянки з отриманням функцій по охороні громадського порядку;

- в комісаріаті повинен діяти детективний підрозділ, який розслідуватиме злочини невеликої тяжкості, дитячу злочинність;

- функції розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів повинні виконувати професійно і технічно посилені централізовані підрозділи МВС.

Основу цієї служби повинна складати карна поліціяу яку входять: детективна служба; карна розвідувальна служба; спецпідрозділ силової підтримки для безпосереднього затримання осіб, підозрюваних в скоюванні тяжких і особливо тяжких злочинів; підрозділ боротьби з організованою злочинністю; економічна поліція; спецпідрозділ "Сокіл" для ліквідації злочинних угрупувань і арешту особливо небезпечних осіб.

Реформування прокуратури

У відповідність з Концепцією стати прокурором може особаяке склало кваліфікаційний іспит адвоката і має досвід адвокатської роботи в суді не менше 5 років.

Пропонується встановити суворий контроль і нагляд судових органів ща діяльністю прокуратури, чітко позначити обов'язки прокурора відносно осіб, з яким він контактує в якості свідка, підозрюваного, потерпілого, ін.

Реформування адвокатури

Концепцією передбачено розподіл надання юридичних послуг компаніями і приватними юристами в різних галузях громадського життя, і здійснення адвокатської практики як частини судової влади в Україні. З цією метою має бути відновлений інститут повіренихякі мають право здійснювати представництво і надавати правову допомогу особам як в щоденній діяльності, так і в арбітражних, міжнародних, цивільних судах. У карному процесі діяльність повірених обмежується представництвом інтересів цивільних позивачів і відповідачів.

Відносно адвокатури пропонується встановити:

- захист в карному процесі здійснювати тільки адвокати;

- органи адвокатського самоврядування повинні встановити почасову тарифікацію. У разі укладення державою договору на надання правової допомоги особам, у яких немає засобів укласти такий договір з адвокатом особисто, оплата роботи адвоката здійснюватися після тих же ставок.

Гонорар адвоката не може обкладатися будь-якими податками, окрім податку на прибутки фізосіб.

- адвокат може збирати і надавати докази, звертатися до слідчого судді у разі потреби проведення тих або інших дій. Усю інформацію, яку отримує прокурор як обвинувач, повинен отримувати і адвокат.

- ввести професійну градацію адвокатів: юридичний радник, адвокат, судовий консул. Вимоги для отримання відповідного звання встановлюються законом.

Детальніше з проектом можна ознайомитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини