Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується ухвалити закон про етику і конфлікт інтересів держслужбовців

5 березня 2014, 09:35
221
3
Реклама

Проект Закону про правила професійної етики на публічній службі і запобіганні конфлікту інтересів зарегистирован у ВР під № 4325його ініціатор - народний депутат Володимир Арьев (Батькивщина). Дію закону пропонується розповсюдити на осіб, що перебувають на публічній службі, тобто, що виконують функції держави і місцевого самоврядування.

Проектом планується ввести принципово новий для вітчизняного законодавства термін - конфлікт інтересівпід яким розуміється протиріччя між приватними інтересами публічного службовця і його службовими обов'язками, наявність якого може вплинути на об'єктивність і неупередженість ухвалення рішень, а також на здійснення або невиконання дій в процесі його службової діяльності.

Приватні інтереси - це будь-які інтереси публічного службовця, обумовлені особистими, сімейними, дружніми або будь-якими іншими позаслужбовими стосунками з іншими фізичними або юридичними особами, у тому числі особисті майнові і немайнові інтереси, а також ті, які виникають у зв'язку з його членством або діяльністю в громадських, політичних і релігійних організаціях.

Окремий блок норм законопроекту присвячений питанням запобігання і врегулювання конфлікту інтересів в діяльності публічних службовців. Також вказані вимоги політичній нейтральності і обмеження політичної діяльності публічних службовців.

Згідно норм проекту, публічному службовцеві забороняється приймати подарунки від будь-яких осіб, якщо дарування здійснюється підлеглими йому особами або за мотивами, пов'язаними з його службовим станом. Крім того, встановлюється заборона здирства подарунків, правила поводження з отриманими подарунками і подарунками, виявленими в службовому приміщенні.

Порушення правил професійної етики держслужбовців спричиняє за собою залучення до відповідальності. Основним видом, згідно з проектом, являється дисциплінарна відповідальність. Адмінвідповідальність у вигляді застосування штрафу застосовується виключно до осіб, до яких через особливості їх правового статусу не можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення (наприклад, сільські/міські голови).

За здійснення передбачених цим Законом порушень правил професійної етики до публічного службовця пропонується застосовувати наступні дисциплінарні стягнення:
1) звільнення з публічної служби;
2) пониження по службі;
3) попередження про неповну службову відповідність.
За здійснення інших порушень правил професійної етики залучення публічних службовців до дисциплінарної відповідальності здійснюється відповідно до інших законів.

Один з розділів законопроекту торкається захисту облич, які сприяють виявленню порушень правил професійної етики державних службовців. Визначається, які особи вважаються такими, а також способи гарантування їх прав.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини