Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сила закону або закон сили?

4 березня 2014, 16:00
662
7
Реклама

Сьогодні, 4 березня 2014 р., в прес -центре Інформаційного агентства "ЛІГАБізнесІнформ" відбувся круглий стіл на тему: "Агресія РФ в Криму: аналіз, міжнародні оцінки і наслідки". Захід зібрав авторитетних юристів, політологів і дипломатів з метою обговорення інтервенції російських військ на територію України і їх юридичної оцінки з точки зору міжнародного права.

За словами досвідченого політика, народного депутата декількох скликань Григорія Омельченкотакий сценарій силових подій він давно прогнозував і навіть передбачив у своїй книзі. Для пана Омельченко ніколи не було несподіванкою, що Росія відмовиться від будь-яких планів встановити не лише фінансовий, політичний, але і територіальний контроль за Україною.

"Я хочу, щоб ви пам'ятали, що з незапам'ятних часів політика будь-якої країни переслідує одну лише мету - боротьба за ресурси різними способами і методами, у тому числі військовими. Проаналізуйте історію за останні 250 років - і ви в цьому абсолютно переконаєтеся, - відмічає Г. Омельченко. - Ми з вами до певної міри свідки гри на великій геополітичній шахівниці. Адже у світі давно існують декілька великих гравців, що визначають правила цієї гри. За останні десятки років на дошці з'явився лише один новий великий гравець - це Китай".

На думку експерта, сьогоднішні події в Україні підтверджують декілька аксіом. Перше - політика будь-якої країни здійснюється виключно у власних інтересах. Друге - військова слабкість ніколи не була запорукою безпеки, а навпаки, завжди була привабливим чинником для потенційного агресора. Відповідно, великі гравці на шахівниці світу диктували і диктуватимуть правила виходячи зі своїх державних інтересів, які завжди підкріплюються зброєю і силою.

"Сучасна війна - це не лише військові дії, - вважає Сергій Козьяковкерівний партнер ЮФ Козьяков і Партнери. - Якщо пам'ятаєте, ще минулого року Україні була оголошена торгова війна, яка йшла порушуючи усі принципи світової організації Торгівлі. Потім дії з боку Росії переросли в інформаційну війну".

Те, що відбувається в ці дні, за оцінкою Г. Омельченко, є не військовим конфліктом, а військовою агресією і окупацією української території. Таку точку зору розділяє і заслужений юрист України Олександр Задорожный. Українська асоціація міжнародного права, одним з учасників якої є пан Задорожный, днями виклала своє зверненняяке вже переклали 70 іноземних мов і розповсюдили по всьому світу. Як відмічає А. Задорожный, йому і його колегам вдалося зробити кваліфікований юридичний аналіз останніх подій : "Ми зіткнулися з тим, що політики не знають сучасного формулювання агресії. Нагадаю, що в 2010 році в Статут Міжнародного карного суду (Римський статут - прим. ред.) були внесені доповнення за визначенням агресивної війни. На сьогодні агресією є акт планування. І це дуже важливий момент, оскільки прийняте Радою Федерації рішення слід розуміти не інакше, як реальну агресію згідно з Римським статутом. Дивно, але дуже багато колег у світі про таке і не чули".

Другий момент, на який звертає увагу А. Задорожный, - неготовність до поточної ситуації з боку держави Україна. І йдеться зовсім не про військову готовність: "Сьогодні вночі ми завершили переклад на англійський тексту базових угод по Чорноморському флоту, щоб ознайомити іноземних колег і пояснити їм, що ж саме порушується російською стороною. Жах, але ми протягом доби були вимушені перекладати усі тексти, які досі не були підготовлені для ознайомлення міжнародним співтовариством". За словами г -на Задорожного, його колеги проаналізували і знайшли в двох статтях договори по Чорноморському флоту законні підстави для розірвання угоди.

Обговорили колеги також і вчорашнє засідання Ради безпеки ООН, що продемонструвало повну підтримку України з боку світової спільноти. Учасники круглого столу виразили своє обурення відносно виступу російського посла, що перекручував, на їх думку, інформацію і введення військ, що розповідало про формальні підстави, в Україну. "Навіть якщо припустити, що все те, про що говорив Віталій Чуркин, було б правдою, це все одно не дає Російської Федерації підстав для введення військ на територію України. На жаль, в наших правових системах формальна сторона переважає над сутнісною", - резюмує Маркіян Ключковскийпартнер ЮФ "Егоров, Пугинский, Афансьев і партнери".

Ніяк не може бути основою для введення військ на територію України і відповідну заяву Віктора Януковича. "Сьогодні у нас з'явилася величезна кількість охочих потрапити під ст. 111 Карно кодексу, передбачаючу відповідальність за державну зраду. Якщо дійсно документально підтвердиться, що Янукович звернувся до керівництва РФ з проханням ввести війська на територію України, такі дії неодмінно будуть кваліфіковані як державна зрада", - підкреслив С. Козьяков.

Втім, юристи переконані, що конфлікт з Росією має бути вирішений виключно мирним шляхом. "Повірте моєму життєвому досвіду, повірте людині, яка була не в одній військовій точці, - признається Г. Омельченко, - немає конфліктних ситуацій, які неможливо вирішити шляхом переговорів. Почалася війна, але рано чи пізно, як довго вона б не тривала, сторони сідають за стіл переговорів і підписують угоду. Так чому ж не можна це зробити на самому початку конфлікту, коли кров ще не пролилася"? - ставить риторичне питання юрист…

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини