Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про виділення в натурі долі з майна, що знаходиться в загальній пайовій власності

28 лютого 2014, 16:03
380
0
Автор:
Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України було розглянуто справу № 6-4ц14 о стягненні грошової компенсації вартості долі квартири, що знаходиться в загальній пайовій власності.

Формулюючи свою правову позицію ВСУ нагадав, що відповідно до частин 1, 2 ст. 364 Цивільного кодексу кожен із співвласників загальної пайової власності має право на виділ в натурі долі з майнащо знаходиться в загальній пайовій власності. Якщо виділ в натурі долі із загального майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина 2 ст. 183 ГК), співвласник, який бажає виділу, має право на отримання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його долі. Компенсація співвласникові може бути надана тільки з його згоди.

При рішенні справ про стягнення грошової компенсації вартості долі квартири, що знаходиться в загальній пайовій власності, окрім вказаної спеціальної норми суду слід врахувати і загальні принципи цивільного законодавства (ст. 3 ГК) відносно справедливості, сумлінності і розумності з урахуванням прав і інтересів усіх співвласників. При цьому суду слід ретельно вивчити обставини справи з'ясувати, чи не зловживає позивач, бажаючий виділу долі із загального майна шляхом отримання грошової компенсації вартості долі в майні, а також чи не порушить реалізація цього права прав інших осіб, які не мають можливості сплатити співвласникові грошову компенсацію вартості його долі.

Обмежуючи право позивача на грошову компенсацію вартості долі квартири, якою фактично володіють і користуються тільки відповідачі, і виходячи при цьому з інтересів останніх (їх скрутного матеріального становища ), суду слід перевірити можливості сплати відповідачами такої компенсації і враховувати, що правовий режим загальної пайової власності повинен враховувати інтереси усіх її учасників і забороняє утиск прав одних учасників за рахунок інших.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини