Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують зміни в порядок реєстрації заяв про карні правопорушення

26 лютого 2014, 10:17
148
1
Реклама

Народні депутати Сергій Сас і Микола Паламарчук пропонують внести ряд змін в порядок реєстрації заяв про карну правопорушенні.

Так, проект № 4263 має на меті доповнення КПК десятьма новими статтями - 213-1 - 213-10.

Відмітимо, що згідно змін в ст. 214 КПК: при отриманні достатніх данихщо вказують на наявність ознак карного злочину, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше за дві доби після подачі заявиповідомлення про карне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, які можуть свідчити про скоєння карного злочину, зобов'язаний внести відповідні відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і почати розслідування (на даний момент внесення інформації в Реєстр повинне здійснюватися невідкладно, але не пізніше за 24 години з моменту повідомлення / виявлення).

Ухилення відповідних посадовців від внесення інформації про карне правопорушення в Реєстр тягне встановлену законом відповідальність.

Депутати вважають, що такі зміни потрібні у зв'язку з тим, що потрібний час на перевірку інформації, що поступила. Крім того, окремі вимоги до заяв про правопорушення, як і порядок їх реєстрації міститься не в Кодексі, а в Положенні про Реєстр, яке не є законодавчим актом.

У десяти вище згаданих статтях пропонується визначити порядок прийняття і реєстрації заяв, повідомлень і іншої інформації про карне правопорушення; вказуються вимоги до таких заяв громадян, повідомлень посадовців, установ, підприємств, організацій; визначаються підстави і порядок відмови від внесення відомостей про карне правопорушення в Єдиний реєстр, ін.

Заява не підлягає внесенню в Єдиний реєстр досудових розслідуваньякщо є досить обгрунтована інформація про те, що :

1) не було події карного правопорушення;

2) діяння не містить складу карного правопорушення;

3) суспільно-небезпечне діяння здійснене особою, якій на час його здійснення не виконалося 11 років;

4) відсутня заява потерпілого, коли виробництво може бути збуджене не інакше як за його заявою;

5) по факту, про яке поступила інформація, є вирок суду, що набрав законної сили;

6) по факту, про яке поступила інформація, є заява, внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань;

7) діяння, здійснене особою, на момент дослідчого виробництва померло, крім випадків, коли провадження у справі потрібне для реабілітації померлого по клопотанню його близьких родичів або відновлення справи відносно інших осіб за обставинами, що знову відкрилися.

За відсутності підстав і приводів для внесення заяви або повідомлення в Реєстр слідчий або прокурор виносить постанову про відмову в реєстрації. Така постанова може бути оскаржено обличчями, до чиїх інтересів воно відноситься, або їх представниками відповідному прокуророві, а якщо постанова винесена прокурором - вищестоящому прокуророві. Скарга подається впродовж 7 днів з дня отримання копії постанови.

У разі відмови прокурора відповідна скарга подається до місцевого суду по місцю розташування органу або роботи посадовця, що виніс постанову, впродовж 7 днів з дня отримання повідомлення прокурора про відмову у відміні постанови.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини