Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддям загрожує позбавлення волі за невиконання рішень міжнародних судів

24 лютого 2014, 10:11
248
1
Реклама

Народні депутати Павло і Петренко і Сергій Терехин зареєстрували законопроект № 4212 відносно здійснення судочинства міжнародним судом.

Шляхом внесення змін до Закону про судоустрій і статус суддів (ст. 1) пропонується встановити, що судочинство може також здійснюватися міжнародним судом за правилами, встановленим міжнародним договором України. Рішення міжнародного суду, що набрало законної сили відносно особи, що знаходиться в Україні, підлягає виконанню в Україні після його твердження відповідним судом України.

Таке рішення:

- виноситься (затверджується) відповідним судом України через закон (ipso jure), і не може бути скасоване або змінене в межах юрисдикції цього суду;

- може бути оскаржено, якщо міжнародним договором України дозволяється таке оскарження на етапі його виконання;

- вважається таким, що остаточно набуло чинності, якщо суд України не приймає рішення про затвердження вироку міжнародного суду впродовж 5 календарних днів після отримання відповідних документів.

Встановлюється, що якщо особа не задоволена рішенням судів України, то воно може звернутися за захистом до міжнародного суду за правилами, які встановлені статутом (регламентом) такого суду.

Крім того, в іншій редакції запропоновано викласти ч.4 ст. 382 УК. Так, невиконання посадовцем рішень Європейського суду з прав людини або Міжнародного карного суду (Гаагського трибуналу) або іншого міжнародного судучиї рішення підлягають виконанню відповідно до міжнародного договору України, карається позбавленням волі на термін від 1 до 3 років з наступним позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Невиконання таких рішень або не їх твердження у встановлений законом термін суддею або колегією суддів - карається позбавленням волі від 3 до 5 років з наступним позбавленням права обіймати посади у сфері юридичної діяльності впродовж 5 років.

Нагадаємо, Геннадій Москаль на вихідних запропонував ВР ратифікувати Римський статут Міжнародного карного суду. Відмітимо, що згідно з рішенням КСУ Статут суперечить положенням Конституції України в частині, що правосуддя здійснюється виключно судами України. У зв'язку з цим Громадська комісія з розслідування порушень прав людини в Україні пропонувала внести зміни в Конституцію, встановивши, що Україна визнає юрисдикцію Міжнародного карного суду на умовах і в порядку, передбачених Статутом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини