Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Керівництво вищих спеціалізованих судів можуть звільнити

23 лютого 2014, 11:52
534
6
Реклама

Учора, 22 лютого, групою народний депутатів було зареєстровано 3 проекти постанов ВР відносно деяких голів судів :

- Проект постанови № 4195 про внесення змін до Постанови ВР про обрання суддів № 4048 - VI від 17 листопада 2011 р. (слова "Темкижева Ігоря Хажмуридовича" - виключити).
За період перебування на адміністративній посаді Голови Вищого адміністративного суду України И. Темкижева, позитивні зміни в здійсненні адміністративного судочинства не відбулися, що обумовлено в першу чергу, неналежним виконанням Головою суду своїх посадових обов'язків і админполномочий.
Також в проекті згадуються справи народних депутатів Домбровского А. Г. і Балогы П. И.


- Проект постанови № 4196 про внесення змін до Постанови ВР про обрання суддів № 206 - VII від 18 квітня 2013 (слова "Солодкова Андрія Андрійовича" - виключити).
За час перебування Солодкова А. А. на посаді Голови Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ, громадяни України сталі частіше скаржитися на діяльність представників судової гілки влади, зокрема, на порушення норм процесуального права, винесення неправомірних ухвал і вироків, на хабарництво, тяганину в судах загальної юрисдикції.

Крім того, А. Солодков не використовує усіх законних засобів для відновлення довіри до судової гілки влади, для підвищення авторитету суддів і судів України.

- Проект Постанови № 4194 про визнання що втратило силу Постанови ВР про обрання судді № 2476 - VI від 8 липня 2010 р. (цією постановою на посаду голови Вищого господарського суду України був призначений Татьков Віктор Іванович).

Впродовж усього періоду свого перебування на посту Голови ВХСУ В. Татьков вибудовував корупційну систему ухвалення необхідних судових рішень з порушенням чинного процесуального законодавства і Конституції України.

Головою ВХСУ були проігноровані факти розгляду справ з грубими порушеннями процесуального права. Занепокоєння викликає систематичні факти втручання особисто В. Татькова в процесуальну діяльність суддів різних рівнів системи судів господарської юрисдикції при розгляді судами справ по спорах між юр- і фізособами.

Фактично йдеться не про відгук вказаних осіб з адміністративних посад голів судів, а про позбавлення їх статусу суддів, обраних безстроково.

Відмітимо, що згідно із Законом "Про судоустрій і статус суддів" для звільнення судді, обраного безстроково, обов'язкова наявність відповідного представлення Вищої ради юстиції, яке подається у випадках, передбачених законодавством. На підставі цього представлення Верховна Рада може прийняти рішення про звільнення судді, для чого достатні 226 голосів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини