Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правова картина дня

23 лютого 2014, 13:18
1430
0
Реклама

Скасований Закон Кивалова і Колесниченко про регіональні мови. Таким чином, відновлена дія Закону "Про мови в Українській РСР".

Скасована судова реформа. Таким чином Верховній Раді повернули повноваження за призначенням суддів. Депутати ухвалили Закон про внесення змін до деяких законів України відносно окремих питань судоустрою і статусу суддів (проект № 4186).

Не повіривши, що закони від 16 січня більше не діють, депутати прийняли ще один закон. На думку депутатів, у зв'язку з техніко-юридичними проблемами закони від 16 січня не були скасовані. Тому законопроектом пропонується повернутися до попередніх редакцій документів, для чого внести зміни в КоАП, ХПК, УК, ГПК, КПК, закони про міліцію, про прокуратуру, про судоустрій, про телекомунікації, про інформаційні агентства, про ліцензування, про старанне виробництво і так далі

Депутати проголосували за усунення Леоніда Кожару від обов'язків міністра закордонних справ.
Депутати усунули Дмитра Табачника від виконання обов'язків міністра освіти і науки.

Турчинов буде виконувати обов'язки Президента.

Вибори в Київраду збираються призначити на 25 травня 2014 року. Сьогодні у Верховну Раду був поданий проект відповідної постанови.

Дія Конституції в редакції 2004 року вже фактично відновлено.

Рада може призначити нового Прем'єр-міністра вже увечері. У поточній ситуації фактично в.о. Президента являється спікер паламентатому саме він, швидше за все, і внесе кандидатуру Прем'єр-міністра на розгляд парламентарів.

"Голос України" опублікував вчорашні постанови парламенту. Відмітимо, що постанови ВР набувають чинності з моменту прийняття, а Закон "Про відновлення дії деяких положень Конституції України в редакції 2004 року" - наступного дня після його офіційної публікації.

Депутати усунули Януковича і призначили дострокові вибори Президента. Засідання парламенту продовжиться завтра в 10:00.

У ЗМІ з'явилася інформація (з посиланням на народного депутата) про те, що Віктор Янукович готів подати у відставкупроте пізніше в інтерв'ю Президент заявив про державний переворот і небажання покидати свій пост.

Кабмін заявивщо продовжує виконувати функції до моменту прийняття парламентом рішення про новий склад уряду.

Парламент звільнив Юлію Тимошенко.

ВР проголосувала за вираження недовіри Генеральному прокуроровіщо спричиняє за собою його відставку.

Парламент призначив в.о. міністра внутрішніх справ.

Турчинов фактично призначений в.о. премьер-минстра.

Постанова про заборону застосування зброї силовиками вже діє. Повний текст постанови вже доступний в системах ЛІГА :ЗАКОН.

Депутати готові ратифікувати Римський статут міжнародного карного суду. Геннадій Москаль зареєстрував у ВР проект Закону про ратифікацію Римського статуту міжнародного карного суду (№ 0072). Римський Статут був підписаний Україною ще в 2000 році, проте досі не ратифікований. Формальною причиною цього є висловлена ще в 2002 році позиція КСУ про невідповідність статуту ст. 124 Конституції. Отже, на думку КСУ, ратифікації Римського статуту повинне передувати внесення змін до цієї статті Конституції. Цього досі зроблено не було.

ВР прийняла постанову про засудження сепаратизму. Верховна Рада проголосувала в першому читанні і в цілому за прийняття постанови про попередження проявів сепаратизму і інших посягань на основи національної безпеки України (№ 4183). Зокрема, постановлено доручити Генеральній прокуратурі доповісти у вівторок, 25 лютого 2014 року, про проведені перевірки відносно сепаратистських заяв посадовців. Згідно ст. 2 профільний Закону захист територіальної цілісності України є завданням СБУ за умовчанням. Таким чином цей документ носить передусім політичний характер.

Головою ВР вибраний Олександр Турчинов. Спікер Володимир Рыбак подав у відставку у зв'язку з хворобою. Порошенко зняв свою кандидатуру. Згідно ст. 75 Регламенту ВР спікер Верховної Ради вступає на посаду з моменту обрання, яке оформляється постановою, підписуваним вже новообраним спікером.

Закон про повернення до Конституції 2004 року спрямований в АП. Про це повідомив сьогодні на засіданні парламенту заступник голови ВР Руслан Кошулинский. Згідно ч. 2 ст. 94 Конституції Президент підписує спрямований йому Закон впродовж 15 днів з моменту отримання документу або ветує його і повертає до парламенту. Упродовж цього терміну ніхто інший не має права, згідно із законодавством, підписувати спрямований Президентові Закон.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини