Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про звільнення Тимошенко містить риски для справедливого правосуддя, - думка

22 лютого 2014, 11:05
721
1
Реклама

Законопроект №2023 з непримітною назвою "Про внесення змін до Карного і Карного процесуального кодексу України відносно імплементації в національне законодавство положень статті 19 Конвенцій ООН проти корупції" дійсно відкриває дорогу до звільнення Юлії Тимошенко. Про це в коментарі сайт ЮРЛИГА повідомила адвокат Олена Перцова.

Юрист нагадує, що вироком Печерського районного суду м. Києва Юлія Тимошенко була визнана винною в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 365 Карного кодексу України.

На сьогодні стаття 365 УК України передбачає покарання за перевищення влади або службових повноважень, якщо таке перевищення завдало істотної шкоди законом, що охоронявся, правам і інтересам окремих громадян, або державним або громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. При цьому суб'єктом злочину являється будь-яка службова особавказане в примітці №1 до статті 364 УК України (коло таких осіб на даний момент дуже широке).

Законопроектом №2023, у свою чергу, передбачається виклад статті 365 УК України в новій редакції, суть якої ясна з самої назви статті : "Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу". Таким чином, ВРУ запропонувала звузити круг суб'єктів злочину, передбаченого ст. 365 УК України, лише до працівників правоохоронних органів.

Оскільки екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко до вищезгаданих суб'єктів не відноситься, вона формально зможе скористатися статтею 5 УК України, яка регулює питання зворотної дії закону про карну відповідальність в часі. Цією нормою передбачено, що закон про карну відповідальність, який відміняє злочинність діяння, пом'якшує карну відповідальність або іншим шляхом покращує положення особи, має зворотну дію в часі, тобто поширюється на осіб, які зробили відповідні діяння до набуття чинності такого закону, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Олена Перцова

Більше того, як вважає адвокат, на користь Юлії Тимошенко зіграють і перехідні положення закону №2030, які передбачають звільнення як від основного, так і від додаткового покарання осіб, засуджених за діяння, караність яких усувається цим законом.

Таким чином, якщо Президент підпише прийнятий Верховною радою України закон, то екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко зможе звернутися до Комінтернівського районного суду м. Харкова з клопотанням про звільнення, а суд, у свою чергу, повинен буде розглянути це клопотання впродовж 5 днів.

Олена Перцова підкреслює, що приклад Юлії Тимошенко наслідуватимуть усі ув'язнені, що відбувають покарання за скоєння злочину, передбаченого нинішньою редакцією статті 365 УК України. Крім того, якщо закон набуде чинності, багато чиновників в майбутньому зможуть уникнути покарання на об'єктивно злочинні дії.

"Складно не погодитися з виведенням Головного науково-експертного управління ВРУ, яке повністю розкритикувало законопроект №2030. У виведенні управління, зокрема, говориться про те, що встановлення карної відповідальності за перевищення влади або службових повноважень виключно для працівників правоохоронних органів приведе до того, що більшість діянь, які на сьогодні кваліфікуються як зловживання владою або службовим станом, взагалі не кваліфікуватимуться як злочин. На думку управління, така пропозиція приведе до фактичної безкарності і безвідповідальності посадовців за переважну більшість здійснених ними службових зловживань незалежно від їх наслідків.

Але це не єдиний недолік законопроекту №2023. Наприкінці варто сказати пару слів про зовсім недоречні нововведення: законопроект припускає декриміналізацію статей 423 і 424 Карні кодекси України. Перша передбачає покарання за зловживання військовою службовою особою владою або службовим станом, а друга - за перевищення таким обличчям своїх повноважень. Зрозуміло, коли допрацьований законопроект подавався у ВРУ 31 січня 2013 року, ніхто не міг припустити, наскільки актуальними будуть ці статті. Проте, за декриміналізацію цих злочинів депутати проголосували саме зараз, коли, здавалося б, багато осіб могли б притягати до карної відповідальності" - вважає адвокат Олена Перцова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини