Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстрований проект Закону про імпічмент Президента

Реклама

Позафракційний депутат Микола Рудьковский 21 лютого зареєстрував проект Закону про імпічмент Президента (№ 4171).

Текст законопроекту відсутній на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, згідно ст. 111 Конституції Президент України може бути зміщений з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі здійснення ним державної зради або іншого злочину.

Правова довідка ЛІГА:ЗАКОН:

Згідно Конституції Верховна Рада може відправити Президента у відставку тільки в порядку імпічменту або у разі невозжности виконання Президентом своїх обов'язків за станом здоров'я.

Процедура імпічменту встановлена ст. 111 Конституції і включає:

1) ухвалення рішення про початок процедури імпічменту і створенні спеціальної слідчої комісії, що приймається мінімум 226 голосами депутатів;

2) ухвалення рішення про звинувачення Президента в скоєнні злочину на підставі звіту слідчої комісії, для чого потрібно 300 голосів;

3) звернення до Конституційного Суду за отриманням висновку про конституційність зробленої процедури;

4) звернення до Верховного Суду за отриманням укладення про наявність в діях Президента складу злочину;

5) голосування за відставку Президента, для успішного завершення якого необхідно набрати не менше трьох чвертей від конституційного складу парламенту (тобто не менше, чим 338 голосів).

У разі, якщо йдеться про відставку за станом здоров'я, процедура, встановлена ст. 110 Конституцій і ст. 170 регламенту ВР не набагато простіше :

1) Верховна Рада 226 голосами створює спеціальну комісію, на яку покладається отримання медичного висновку про неможливість виконання Президентом своїх обов'язків;

2) Після цього Верховна Рада (знову таки 226 голосами) звертається до Верховного суду для отримання від цього органу уявлення про відставку Президента.

Таким чином, як бачимо законні процедури усунення Президента з поста проти його волі досить складні, оскільки залучають інші органи (КСУ і ВСУ) і, тому, навряд чи можуть бути застосовані в цій ситуації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини