Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР ухвалила Закон про повернення до Конституції-2004

21 лютого 2014, 16:55
348
4
Автор:
Реклама

Сьогодні народні депутати включили до порядку денного і вирішили проголосувати без обговорення ad hoc за проект закону № 4163 про відновлення дії деяких положень Конституції України (2004 року). За прийняття цього проекту закону за основу і в цілому проголосувало 386 народних депутатів. Текст проекту відсутній на сайті ВР.

Згідно Конституції-2004, ВР призначає Прем'єр-міністра України, Міністра оборони, Міністра закордонних справ, голови СБУ, а також чиновників на інші посади, але за пропозицією Прем'єр-міністра, якому кандидатури представляє парламентська коаліція. ВР призначає і голову Фонду держмайна, Державного комітету радіомовлення і телебачення і Антимонопольного комітету.

Президент України вносить у ВР кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра за пропозицією коаліції депутатських фракцій парламенту.

Також, згідно Конституції-2004, в парламенті за результатами виборів створюється коаліція депутатських фракцій. На це відводиться місяць з моменту першого відкриття засідання ВР. Якщо ВР з яких-небудь причин не може створити коаліцію, то Президент України має право її розпустити і оголосити дострокові вибори парламенту. Кабмін, у свою чергу, повинен скласти свої повноваження перед новообраною Верховною Радою.

Закон, який був прийнятий ВР конституційною більшістю голосів після подолання вето Президента, впродовж 10 днів має бути або підписаний Президентом, або спікером ВР - і опублікований.

Конституція-2004 значно розширює обов'язки прокуратури. Так, прокуратура має право здійснювати нагляд за виконанням свобод і прав громадянина і людини, виконанням законів органами старанного порядку, органами самоврядування, а також їх службовими і посадовими особами.

За словами Арсенія Яценюка, для дії Конституції-2004 треба внести зміни більш ніж 80 законів.

Нагадаємо, цей Закон був ухвалений відповідно до Угоди про врегулювання кризи в Україні. Угодою було передбачено прийняття, підписання і обнародування Закону про Конституцію-2004 впродовж 48 годин після підписання Угоди.

Детальніше про головні відмінності між діючою і старою редакцією Конституції України читайте в наших подальших публікаціях.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини