Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародні експерти запідозрили, що українських адвокатів переслідує їх керівництво

18 лютого 2014, 12:29
230
1
Реклама

Міжнародна комісія юристів (далі - МКЮ) дійшла висновку, що в українській адвокатурі дисциплінарний механізм використовується для переслідування незгодних. Крім того, експерти Комісії вважають, що в Україні не було забезпечено право адвокатів на участь в управлінні адвокатурою всупереч національному закону і міжнародним стандартам.

МКЮ здійснила спостережливу місію з 20 по 22 червня. Основою для здійснення місії стало занепокоєння про порушення численних дисциплінарних проваджень проти українських адвокатів, за результатами яких кваліфікаційно-дисциплінарні комісії прийняли рішення про позбавлення або припинення їх права на адвокатську діяльність.

Розгляд подій, що супроводжували З'їзд адвокатів і реєстрацію Національної асоціації адвокатів, а також пов'язаний з цим розкол адвокатури викликають серйозну стурбованість відносно незалежності цього процесу. Вони вказують на можливе втручання в діяльність адвокатів з боку держвлади, переслідування окремих адвокатівщо суперечить принципам міжнародного права і стандартів. Той факт, що більше половини адвокатів-делегатів не взяли участь в основному Засновницькому з'їзді НААУ, вже сам по собі вражає і вказує на розрив і слабкість, що викликають стурбованість, усередині адвокатських установ і процедур, - відмічено в звіті МКЮ.

Швидка реєстрація НААУ і відмова прийняти документи для реєстрації іншої Асоціації адвокатів в той час, коли реєстраційним органам було відомо про розкол і конфлікт в адвокатурі, викликає сумніву у безсторонності рішення про реєстрацію і справедливість процедури.

Таким чином, процес реєстрації викликає занепокоєння відносно дотримання міжнародних стандартів незалежності юридичної практичної діяльності і ставить під сумнів легітимність створеної системи самоврядування адвокатури. На думку експертів МКЮ потрібне ретельне розслідування цих подій.

МКЮ відмічає, що випадки "неналежної поведінки", за які проти адвокатів були застосовані дисциплінарні санкції, включаючи позбавлення права займатися адвокатською діяльністю, включали різні дії, які не можуть вважатися караною поведінкою. Наприклад, санкції застосовувалися проти адвокатів за надання документів для реєстрації організації, або відсутність на певних зборах адвокатів.

Такі випадки застосування дисциплінарних санкцій проти адвокатів за дії, що не є неетичною поведінкою, можуть розглядатися як дисциплінарний механізм переслідування або залякування адвоката, що суперечить Основним положенням ООН про роль адвокатів.

Окрім цього, МКЮ стурбована інформацією про те, що проти адвокатів можуть бути порушені кримінальні справи по підставах їх участі в засіданнях адвокатських органів.

З повним звітом Комісії можна ознайомитися по посиланню.

Нагадаємо, європейські експерти порадили українським адвокатам провести новий з'їзд. Відповідного висновку дійшли представники Ради адвокатур і юридичних асоціацій Європи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини