Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Влада і опозиції запропонували підписати Конституційний договір

14 лютого 2014, 15:33
230
1
Реклама

Центр політико-правових реформ підготував проект Конституційного Договору, який міг би бути предметом домовленостей між суспільством, опозицією і владою.

Парламент заздалегідь схвалює Конституційний Договір більшістю голосів народних депутатів від його конституційного складу. Договір набуває чинності з моменту його підписання Головою ВР і Президентом України.

Конституційний Договір втрачає силу в день набуття чинності Закону про внесення змін до Конституції України.

Також Договір містить положення згідно з яким: "… невиконання положень Конституційного Договору повністю делегитимизирует найвищі органи державної влади. Це означає, що Український народ буде вимушений усіма можливими засобами усунути нелегітимну владу від правління".

Разом з Конституційним Договором ВР повинна прийняти ще ряд законів, необхідних для реформування правової системи України, а саме про внесення змін до законів про КМУ, про центральні органи виконавчої влади, про АМКУ, про Фонд держмайна, про місцеві держадміністрації, про держслужбу, про здійснення держзакупівель, про всеукраїнський референдум, про прокуратуру, про судоустрій і статус суддів і об УСЮ.

Уряд

Сторони зобов'язуються сформувати новий Кабмін, членами якого призначаються фахівці у відповідних секторах державної політики, які не представляють політичні партії і не є представниками бізнесу. У числі завдань, якими в першу чергу повинен зайнятися технічний уряд, - відновлення процесу підготовки і забезпечення підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Кожне перше воскресіння місяця Прем'єр-міністр України звітує перед українським народом на Майдані Незалежності в Києві про хід виконання Програми діяльності Кабміну і узятих на себе зобов'язань.

Разом з Конституційним Договором Президент України підписує укази про припинення повноважень голів усіх обласних і районних місцевих держадміністрацій.

Конституція

Сторони домовляються про такий порядок реалізації окремих норм Конституції України :

а) п. 10 ч. 1 ст. 106 - Президент України припиняє повноваження Прем'єр-міністра України тільки з відома Верховної Ради України.

б) п. 16 ч. 1 ст. 106 - Президент України відміняє акти Кабміну і акти Ради міністрів АР Крим лише за мотивами їх неконституційності або незаконності. У такому разі потрібне рішення КСУ про визнання акту неконституційним.

Сторони домовляються підготувати і ухвалити Закон України "Про внесення змін до Конституції України" згідно Концепції конституційної реформи. Цей законопроект має бути схвалений в першому читанні і спрямований для отримання виводів до Конституційного Суду України і Венеціанської комісії до завершення четвертої сесії сьомого скликання ВР.

Сторони беруть на себе публічні зобов'язання завершити конституційний процес до кінця 2014 р.

Верховна Рада

Верховна Рада України зобов'язується до кінця 2014 р. підготувати і прийняти Виборчий кодекс Україниузявши за основу законопроект № 4234-1 від 23.03.2010 р., по якому вже було надано укладення Венеціанської комісії.

Згідно з Угодою наступні вибори у ВР повинні проходити по пропорційній виборчій системі з голосуванням в регіональних багатомандатних виборчих округах з преференціями, коли виборці, голосуючи за політичну партію, мають можливість визначати хто з висунених в списку кандидатів, повинен пройти до парламенту (пропорційна система з "відкритими" списками). Така виборча система має бути закріплена у Виборчому кодексі.

Також з моменту набуття чинності Договору припиняються повноваження членів Центральної виборчої комісії. Сторони домовляються, що новий склад ЦВК буде сформований за принципом рівного представництва парламентських політичних партій упродовж 14 днів з дня набуття чинності Договору.

Крім того, Договором встановлюється, що особи, що піддалися карному переслідуванню у зв'язку з акціями протесту в Україні, звільняються від відповідальності на підставі відповідного Закону, який приймається і підписується разом з Конституційним Договором. Якщо на 14 день з моменту набуття чинності Договору, хтось з вищезгаданих осіб залишиться підозрюваним, звинувачуваним, підсудним, засудженим, то набуває чинності Указ Президента України про припинення повноважень Генерального прокурора, який підписується Президентом разом з Конституційним договором.

З повним текстом документу можна ознайомитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини