Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: безпека і навчання суддів, рішення КСУ, постанови ВСУ

Реклама

Конституційний Суд України

Повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, визнані інвалідами, мають право на обов'язкову частку в спадку незалежно від змісту заповіту

КСУ було обнародувано рішення від 11 лютого 2014 року в справі по конституційному зверненню А. Запорожцева відносно офіційного тлумачення положення ч. 1 ст. 1241 ГК (справа про право на обов'язкову частку в спадку повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця).

Суд дійшов висновку, що аспекті конституційного звернення положення ч. 1 ст. 1241 ГК про право повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця на обов'язкову частку в спадку необхідно розуміти так, що таке право мають, зокрема, повнолітні діти спадкодавця, визнані інвалідами у встановленому законом порядку, незалежно від групи інвалідності.

Суд знову відмовив в наданні копій декларацій суддів КСУ

Київський апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Олега Белова на рішення Окружного адмінсуду Києва, який визнав законною відмову в наданні панові Белову копії декларацій трьох суддів, - Головина А. С., Винокурова С. М. і Баулина Ю. В. Суд погодився з аргументами відповідача, що декларації містять відомості, що відносяться до персональних даних, не підметом розголосу, а самі декларації зберігаються в особистих справах суддів, віднесені до документів, що містять службову інформацію. Також суд вважає, що завірені копії декларацій не можуть бути надані, оскільки це суперечить правилам нотаріального діловодства про неможливість засвідчувати документи із закресленими словами

Верховний Суд України

Якщо на банк покладена відповідальність, передбачена ст. 1172 ГК, до нього не може одночасно застосовуватися відповідальність, встановлена в ст. 1058-1060 ГК 29 січня 2014 року було розглянуто справа № 6-149цс13 за позовом фізособи до ПАО "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" про стягнення суми вкладу і відшкодування моральної шкоди. ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою, якщо внесення грошових сум підтверджується договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки.

Покладання на обличчя передбаченої ст. 1172 ГК відповідальності (відшкодування юр- чи фізособою шкоди, заподіяної їх працівником або іншою особою), яка застосовується в деліктних правовідносинах, виключає одночасне застосування норм матеріального права, що передбачають відповідальність за порушення договірних зобов'язань, зокрема ст. 1058-1060 ГК.

Припинення орендарем госпдіяльності по безпосередньому цільовому використанню орендованої земельної ділянки і передача третім особам функцій по його обробці і оплаті оренди є основою для розірвання договору оренди земельної ділянки

На засіданні Судової палати у цивільних справах 12 лютого 2014 року ВСУ прийняв постанова у справі № 6-166цс13предметом якого була суперечка про розірвання договору оренди землі і зробив правове укладення: виходячи зі змісту статей 24 і 25 Закону "Про оренду землі" припинення орендарем господарської діяльності по безпосередньому цільовому використанню орендованої земельної ділянки і передача третім особам функцій по його обробці і оплаті орендної плати орендодавцеві, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без узгодження з орендодавцемі є основою для розірвання договору оренди земельної ділянки по ст. 32 Закони про оренду землі.

Неузгодженість нумерації підпунктів пункту 33.1 ст. 33 і підпунктів пункту 38.1 ст. 38 Закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", потім внесених в них змін Законом від 17 лютого 2011 року № 3045, - VI, не може обмежувати встановлене ст. 38 Закону право страховика пред'явити регресний позов до страхувальника

На спільному засіданні Судової палати у цивільних і господарських справах 12 лютого 2014 року ВСУ прийняв постанова у справі № 6-1цс14предметом якого була суперечка про відшкодування шкоди. Суд відмітив, що у зв'язку з внесеними в Закон "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (у редакції з 18 вересня 2011 року по 8 січня 2012 року) змінами була збережена як обов'язок страхувальника по вжиттю заходів для невідкладного, але не пізніше за 3 робочі дні, повідомлення страховика про настання ДТП, так і відповідне право страховика після виплати страхового відшкодування подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який послужив причиною ДТП, якщо він не повідомив його про настання ДТП.

Неузгодженість нумерації підпунктів пункту 33.1 статей 33 і підпунктів пункту 38.1 статей 38 Закону, після внесених в них змін Законом від 17 лютого 2011 № 3045 - VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно ДТП і виплати страхового відшкодування", не може обмежувати встановлене ст. 38 Закону право страховика пред'явити регресний позов до страхувальника у разі недотримання термінів і умов повідомлення страховика про ДТП, а тому і не може бути основою для відмови в задоволенні такого позову.

Законопроекти

Третім особам в цивільному процесі пропонують направляти документи, прикладені до позову

Юрій Мирошниченко в законопроекті № 4124 запропонував викласти в новій редакції ч. 2 ст. 127 Цивільного процесуального кодексу, встановивши, що одночасно з копією визначення про відкриття провадження у справі відповідачам і третім особам спрямовуються копії позовної заяви і прикладених до нього документів. Депутат пояснює, що ст. 120 ГПК встановлена обов'язок позивача прикласти до позовної заяви його копії і копії усіх документів, які додаються до нього, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. В той же час ст. 127 Кодексу передбачено, що одночасно з копією постанови про відкриття провадження у справі відповідачеві спрямовується копія позовної заяви з копіями прикладених до нього документів, а третій особі - копія позовної заяви.

Національна Школа Суддів пропонує учити кандидатів півтора роки і заборонити заочне навчання

У Національній Школі Суддів завершується робота над законопроектом про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" в частині проведення спеціальної підготовки. Після отримання виводів міжнародного експертного середовища законопроект буде внесений на розгляд парламенту через суб'єктів законодавчої ініціативи. Зміни торкаються збільшення терміну спеціальної підготовки кандидатів на посаді суддів з 6 місяців до 1,5 рокуприпинення практики заочного навчання слухачів, введення підсумкового оцінювання за результатами спецпідготовки безпосередньо в НШСУ.

Президент доручив Кабміну забезпечити супровід у Верховній Раді законопроекту відносно посилення гарантій безпеки суддів і членів їх сімей

12 лютого 2014 року Віктор Янукович доручив Генеральному прокуророві до 12 березня 2014 року доповісти про вжиття вичерпних заходів по забезпеченню проведенню в найкоротші терміни розслідування вбивства судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області А. Лободенко, встановлення осіб, винних в скоєнні цього злочину, і залучення їх до карної відповідальності відповідно до закону.

Крім того, Кабміну доручено забезпечити супровід у Верховній Раді законопроекту відносно посилення гарантій безпеки суддів і членів їх сімей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини