Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європейські експерти порадили українським адвокатам провести новий з'їзд

12 лютого 2014, 10:19
266
5
Реклама

Експерти Ради адвокатур і юридичних асоціацій Європи підготували вивід з приводу ситуації, що склався в українській адвокатурі. Зокрема, є зважаючи на подію що послідували після розколу в українській адвокатурі в 2012 р., коли на Засновницький з'їзд не змогла потрапити частина адвокатів на чолі з Володимиром Висоцьким (детальніше про події тих днів читайте в матеріалах ЮРЛИГИ : "Розкол адвокатури. Частина 1: "Пристрасті в "Русі"; "Розкол адвокатури. Частина 2: "План "Б"; Розкол адвокатури. Частина 3: "Без компромісів").

Місія Ради знаходилася в Києві 10-12 липня 2013 р., займаючись вивченням цих проблем.

Експерти Ради не змогли зібрати усю інформацію, або перевірити достовірність тій, яку вони отримали. Відмітимо, що публікація виводів Ради триватиме і надалі. Проте, виходячи з інформації, наявної в їх розпорядженні, були зроблені наступні висновки:

1) Експерти настійно рекомендують, щоб була проведена оцінка усіх інцидентів, що включають проблеми доступу до місць проведення конференцій/З'їзду (на регіональному і на національному рівні), а також будь-яке застосування сили до адвокатів.

На думку експертів Ради, можливим способом для примирення була б організація нового З'їзду.

2) Експерти сильно сумніваються в тому, що гарантовані основні принципи, такі як самоврядування і незалежність професії.

3) На думку експертів, недавні дисциплінарні розгляди і рішення, винесені проти адвокатів, не відповідають європейським стандартам. Вони не згодні з тим, що дії адвокатів (такі як неучасть в засіданнях Ради адвокатів) повинні складати дисциплінарні правопорушення, за які піддають дисциплінарним санкціям. Вони також виявляють свою стурбованість тим, що дисциплінарні розгляди проводилися без присутності зацікавленого адвоката.

Експертам Ради також дуже складно погодитися з аргументацією, приведеною в дисциплінарних рішеннях, які є в їх розпорядженні, зокрема, в рішенні відносно Володимира Висоцького, який звинувачується в порушенні присяги адвоката і правил адвокатської етики із-за своєї діяльності, і тим самим підриває авторитет адвокатури.

Подібні дії експерти вважають абсолютно неприйнятними. Така практика не відповідає європейським стандартам. Наскільки експертам відомо, така практика, як ті заходи, які були застосовані новою Асоціацією адвокатів України, не властиві ні для однієї європейської країни. Навіть якщо допустити, що певна дисциплінарна провина мала місце, експерти вважають, що застосовані до адвокатів санкції були занадто суворими.

Після того, як доповідь по Україні була підготовлена, Рада отримала інформацію про нові події в Хмельницькій і Чернігівській областях. Раду повідомили, що адвокати в цих регіонах нещодавно виразили серйозну стурбованість станом самоврядування в адвокатурі. Згідно отриманої Радою інформації, спірні питання стосуються порушення прав голосу більшості адвокатів регіонів і порушення права брати участь у виборах.

З повною версією звіту можна ознайомитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини