Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міносвіти затвердило учбові плани для дітей, що потребують корекції розвитку

Реклама

Міносвіти наказом від 28 січня 2014 року № 80 затвердило Типові учбові плани спеціальних загальноосвітніх учбових закладів для дітей, що потребують корекції фізичного і (чи) розумового розвитку (початкова школа).

Відповідно до особливостей психофізичного розвитку дітей і мов навчання передбачені окремі варіанти Типових учбових планів початкової школи для дітей:

- сліпих і з пониженим зором;

- глухих дітей і зі зниженим слухом;

- з важкими порушеннями мови;

- дітей із затримкою психічного розвитку;

- дітей з порушеннями опорно-рухового апарату;

- розумово відсталих дітей;

- дітей із складними вадами розвитку.

Типові учбові плани містять інваріантну складову, сформовану на державному рівні, обов'язкову для усіх спеціальних загальноосвітніх учбових закладів незалежно від їх підпорядкування і форм власності, і варіативну, в якій передбачені додатковий годинник на вивчення предметів інваріантною складовою, курси по вибору, індивідуальні і групові заняття, консультації.

Типові учбові плани для дітей глухих і зі зниженим слухом розробляються з урахуванням пріоритетів билингвального (двомовного) навчання (інтеграція словесної мови як мови навчання з українською жестовою мовою як мовою оволодіння і інтеграція української жестової мови як мови навчання із словесною мовою як мовою оволодіння).

Навчання дітей з помірною розумовою відсталістю здійснюється по спеціальних учбових програмах і (чи) за індивідуальною програмою. Допускається адаптація змісту освіти до пізнавальних можливостей учнів, що проявляється в зменшенні об'єму матеріалу, його спрощенні по характеру і структурі.

При встановленні гранично допустимого навантаження учнів враховані санітарно-гігієнічні норми і нормативна тривалість уроків в підготовчому-1 класах - 35 хвилин, 2-4 класах - 40 хвилин.

Нагадаємо, з 1 вересня 2014 року вводиться новий стандарт початкової освіти для дітей з особливими потребами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини