Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обміняти валюту можна буде тільки в касах банків?

7 лютого 2014, 14:09
303
0
Автор:
Реклама

Незалежна асоціація банків України звертає увагу Нацбанку на погрози, які несуть численні нелегальні пункти обміну валют.

По-перше, діяльність нелегальних обмінників виключає ефективний контроль за оборотом іноземної валюти на території України, а по-друге, це може привести до неналежного використання персональної інформації клієнтів обмінних пунктів. Також держбюджет недоотримує надходження від операцій по купівлі-продажу іноземної валюти.

Крім того, незаконні пункти обміну валют не забезпечені необхідними системами безпеки, охорони, відеоспостереження, інкасації і так далі. У зв'язку з цим існують значні ризики для безпеки, здоров'я і життя касирів цих пунктів і їх клієнтів.

НАБУ також підкреслює нерівні конкурентні умови відкриття і функціонування валютообменных пунктів небанківських установ в порівнянні з пунктами обміну валют банківських установ.

Так, банки вкладають значні кошти в створення безпечних умов у своїх касах, в яких клієнти можуть здійснювати банківські операції, в т.ч. і обмін валют згідно із строгими вимогами регулятора. Зате небанківські "обмінники" відверто знімають з себе відповідальність за життя і здоров'я своїх клієнтів, а про безпеку в незаконному пункті обміну валют не йдеться взагалі.

Проаналізувавши досвід інших країн в цій сфері, НАБУ пропонує оприлюднити на сайті Нацбанку інформацію про ті обмінні пункти, які працюють легально. Цією інформацією зможуть скористатися як рядові споживачі, так і співробітники міліції для припинення діяльності незаконних обмінників.

У зв'язку з цим НАБУ також вважає за доцільне дозволити здійснювати операції по купівлі-продажу іноземної валюти тільки у відділеннях і касах банків. Чи, як мінімум, розповсюдити на пункти обміну валют небанківських установ ті нормативні вимоги до системи безпеки і інкасації, які застосовуються до пунктів обміну валют при банківських установи. При цьому регулятор повинен встановити ефективний контроль за виконанням таких вимог.

Джерело: НАБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини