Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудові конфлікти в сучасній компанії: уникнути, вирішити, запобігти наслідкам

31 січня 2014, 09:15
139
0
Реклама

Практикум, який пройде 11 лютого в Києві під егідою компанії ЛIГА :ЗАКОНорієнтований на власників, менеджерів вищої і середньої ланки, юристів, HR- директорів і фахівців компаній, в чиї обов'язки входить вирішення питань, пов'язаних з трудовим законодавством. Участь в нім дозволить отримати рекомендації по запобіганню трудовим конфліктам і зниженню ризиків їх виникнення.

Напередодні заходу автор практикуму - керівний партнер Міжнародного юридичного центру, адвокат Олена Сукманова відповіла на декілька тематичних питань ЮРЛИГИ :

Олена, з якого роду трудовими конфліктами стикаються сучасні компанії? Які на сьогодні найбільш поширені?

Сьогодні трудові конфлікти умовно можна класифікувати залежно від масштабу компанії. Якщо ми говоримо про велику стабільну компанію, компанії з іноземним капіталом), яким властиво виконувати неухильно усі норми трудового законодавства, то найчастіше, стикаємося з суперечками про відновлення на роботу, оскільки багато співробітників не зацікавлено втрачати своє місце в подібних компаніях. Окреме місце займають спори з Топ-менеджерами. Тут іноді стикаємося з дуже принциповими позиціями обох сторін, рідше - з розкриттям конфіденційної інформації.

А у представників малого, середнього бізнесу?
Що стосується компаній малого і середнього бізнесу, то, безумовно, це - спори по виплаті заробітної плати і вихідної допомоги, іноді - колективні трудові спори.

Які заходи Ви радите бізнесу робити для уникнення конфліктів?

Рекомендації по запобіганню трудовим конфліктам можна звести до наступних:

- правильне і чітке оформлення кадрової і трудової документації, оскільки практика показує, що іноді працедавці програють в суді тільки з формальних причин (відсутність підпису працівника про ознайомлення з наказом, правилами трудового розпорядку і так далі, неповідомлення працівника про зміну його функціонала, яка фактично сталася і так далі);

- використання медиации, як одного із способів рішення конфлікту;

- створення на підприємстві дійсно працюючої комісії з трудових спор;

- злагоджена робота юридичної служби і служби управління персоналом.

При виникненні суперечки, який з етапів його рішення найбільш складний і чому? З якими непередбаченими труднощами стикаються підприємці?

Найбільш складним етапом є все-таки судовий. По-перше, пристрасті до моменту судового процесу вже розжарені до межі, по-друге, його продолжителность іноді навіть важко передбачити. І, нарешті, в третіх, на цьому етапі неможливо досягти рішення, яке задовольнило б обидві сторони. За винятком, звичайно, світової угоди.

***
Детально ознайомитися з програмою практикуму "Трудові конфлікти в сучасній компанії: уникнути, вирішити, запобігти наслідкам" можна по посиланню

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини