Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Курсові різниці при перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу не є доходом

Реклама

Відповідно до Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 "Вплив змін валютних курсів" визначення курсових різниць по монетарних статтях в іноземній валюті проводиться на дату здійснення господарської операції і на дату. Внесок господарського суспільства в статутний капітал підприємства оцінюється і фіксується в статутних документах в грошовій одиниці України по курсу Нацбанку і не підлягає переоцінці надалі у зв'язку зі зміною курсу іноземних валют. Про це Мінфін розповів в листі № 31-08310-06-10/29025.

Також роз'яснено, що у бухгалтерському обліку курсові різниці по зобов'язаннях засновників по внесках в статутний капітал підприємства, які мають бути здійснені в іноземній валюті, підлягають перерахунку з використанням валютного курсу на дату балансу і на дату погашення.

Згідно Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 N 87, прибутки - це збільшення економічних вигод у вигляді вступу активів або зменшення зобов'язань, які призводять до росту власного капіталу ( окрім росту капіталу за рахунок внесків власників).

Відповідно курсові різниці, що виникають в результаті перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, не можуть бути визнані доходом. Тому суми таких курсових різниць відбиваються у складі додаткового капіталу.

Нагадаємо, Мінфін роз'яснив, як у бухобліку відбиваються курсові різниці зобов'язань засновників по внесках в статутний капітал.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини