Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У разі смерті вкладника банк повинен виплачувати відсотки по депозиту до повернення засобів спадкоємцеві

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах 22 січня 2014 року ВСУ розглянув справу № 6-157цс13предметом якого була суперечка про стягнення з "Приватбанку" на користь спадкоємця відсотків по депозитному рахунку.

У постанові судна вказано, що відповідно до ст. 1216 ГК спадкоємством є перехід прав і обов'язків (спадки) від фізособи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємцям). По сенсу ст. 1060 ГК договір банківського вкладу полягає на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад до запитання) або на умовах повернення вкладу після закінчення встановленого договором терміну, право на який відповідно до частини 2 ст. 1228 ГК входить до складу спадку незалежно від способу розпорядження ним.

Згідно частини 2 ст. 608 ГК зобов'язання не припиняється із смертю кредитора, якщо воно не є нерозривно пов'язаним з особою останнього. У такому разі права і обов'язки (спадок) физилица (вкладника), яке померло, переходять до інших осіб - спадкоємців.

Отже, зобов'язання банку виплачувати відсотки за договором вкладу не припиняється із смертю вкладника, входить до складу спадку і триває до дня, передування дню повернення засобів спадкоємцям.

Нагадаємо, 4 вересня 2013 року, розглянувши справу № 6-67цс13ВСУ вказавщо у разі смерті вкладника його спадкоємцеві, який прийняв спадок, повертається як сума банківського вкладу, так і відсотки на нього в день, передуючий поверненню вкладу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини