Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До суду поданий позов про заборону "Беркуту"

24 січня 2014, 11:00
327
1
Реклама

Нардеп Анатолій Гриценко і юрист Станіслав Батрин звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою визнати протиправними і недійсними накази МВС:

- від 18.05.2004 № 529 "Про затвердження Положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут"

- від 24.10.2013 № 1011 "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут".

Подана окрема заявка, в якій позивачі просять на час розгляду справи в суді :

- зупинити дію наказів, якими керується спецпідрозділ "Беркут";

- заборонити службовцям спеціального підрозділу "Беркут" перебування на територіях і об'єктах в Києві
за винятком територій і об'єктів, яким наданий статус особливого народногосподарського значення або потерпілих від стихійних лих, екологічного забруднення, катастрофи;

- заборонити "Беркутові" застосовувати спеціальні засоби і зброю по відношенню до громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які знаходяться на територіях по вул. Банковій, вул. Грушевського, Європейської площі, Майдану Незалежності і на інших територіях міста Києва і України, - за винятком випадків самозахисту від посягання на життя державного службовця.

Джерело: Головком.

Про законність "Беркуту" експерти ведуть суперечку давно. Як раніше розповів ЮРЛИГЕ адвокат Ігор Черезов, "Беркут" функціонує на підставі наказу МВС від 28 липня 1994 року № 404тому його існування законно. А адвокат Костянтин Глоба відмітивщо наказом МВС України від 18 травня 2004 року № 529 полк міліції швидкого реагування був реорганізований в полк міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВД України в м. Києві. Але цей наказ не був зареєстрований в Міністерстві юстиції, тому структура "Беркут" знаходиться поза законом і підлягає розформуванню.

МВС вирішило змінити спірну ситуацію 24 жовтня 2013 року - і наказом № 1011 затвердило Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут", яке було зареєстровано у Мінюсті 11 січня 2014 року. Детальніше: Врегульована діяльність спецпідрозділу "Беркут".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини