Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Містам можуть дозволити об'єднуватися

10 січня 2014, 14:24
107
0
Реклама

Кабмін подав у ВР законопроект № 3849яким пропонується встановити порядок об'єднання територіальних громад, що мають загальні межі, на рівні сіл, селищ і міст (зараз це можуть робити лише сіла). Необхідність розробки цього проекту объсняется суперечністю положень статті 6 Закону про місцеве самоврядування, відсутністю процедури об'єднання таких громад.

Законопроектом пропонується приймати рішення про об'єднання на основі договори між главами сіл, селищ і міст, який полягає на підставі рішень місцевих референдумів цих територіальних одиниць (зараз в Законі про місцеве самоврядування визначається, що рішення про об'єднання територіальних громад приймається на місцевих референдумах територіальних одиниць, які планують об'єднатися).

Згідно з проектом, якщо під час об'єднання передбачається зміна територіальних меж цих одиниць, то вони повинні звернутися із відповідною пропозицією у ВР.

Територія об'єднаної територіальної общини має бути нерозривною, розташована в межах однієї області, а її межі повинні відповідати межам сусідніх територіальних громад. Відстань від адміністративного центру об'єднаної територіальної общини до найвіддаленішого населеного пункту цієї общини не може перевищувати, як правило, 30 км (автомобільними дорогами загального користування). У разі такого об'єднання статус населених пунктів, що увійшли до об'єднаної територіальної общини, не міняється.

Адміністративним центром
об'єднаної територіальної общини визначається населений пункт, який має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований щонайближче до географічного центру об'єднаної територіальної общини, а її найменування, як правило, являється похідним від найменування населеного пункту, визначеного її админцентром.

Як запевняють розробники, реалізація положень законопроекту дозволить:
сформувати самодостатні територіальні громади, які б мали відповідні матеріальні, фінансові ресурси, територію і об'єкти соціальної інфраструктури, необхідні для ефективного виконання покладених на органи місцевого самоврядування завдань і функцій. Також покращає якість надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

Нагадаємо, що літом Минрегион розробив і опублікував для громадського обговорення проекти законів "Про право територіальних громад на об'єднання" і "Про співпрацю територіальних громад". Останній також зареєстрований в парламенті під № 3617, детальніше: Як співпрацюватимуть територіальні громади?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини