Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ ще раз ухвалив, що за оформлення закордонного паспорта треба платити тільки держмито

Реклама

ЮРЛИГА вже писала про рішення ВСУ від 3 грудня 2013 року у справі № 21-416а13яким визнана неправомірність вимог Державної міграційної служби про сплату додаткових до держмита платежів (оплата послуг з питання оформлення і видачі паспорта громадянина для виїзду за кордон і оплата вартості бланка паспорта) за оформлення закордонного паспорта. Детальніше: Ім'ям України : названа остаточна ціна закордонного паспорта?

17 грудня 2013 року на засіданні Судової палати в адміністративних справах було розглянуто справу № 21-441а13 за позовом Руслана Жирова про визнання протиправними дій відносно відмови в оформленні паспорта громадянина України для виїзду за рубіж.

ВСУ відмінив визначення ВАСУ від 17 вересня 2013 року № До/800/12944/13 (До/800/14187/13) і направив справу на новий розгляд до суду касаційної інстанції, оскільки дійшов висновку про протиправності вимог міграційної служби по наданню і платі за оформлення і видачу закордонного паспорта документів і платежів, не передбачених Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документу дитини, їх тимчасового затримання і вилученнязатвердженими постановою Кабміну від 31 березня 1995 року № 231 - спеціальними правовими актами, які регулюють ці правовідносини.

Згідно ст. 1 Декрету Кабміну "Про державне мито" платниками державного мита на території України є фізичних і юридичних осіб за здійснення в їх інтересах дій і видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами. Державне мито стягується, зокрема, за видачу громадянам України паспорта для виїзду за кордон або обміну цього паспорта на території України у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (170 грн.).

Таким чином, сплата встановленого Декретом держмита покриває вартість витрат, пов'язаних із здійсненням міграційною службою дій відносно видачі громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон (у тому числі і вартість бланка). Тому міграційна служба не має права вимагати повторної оплати тих же дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини