Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи упевнені, що присутність мітингуючих на майдані і в держустановах законно

2 грудня 2013, 17:50
381
3
Реклама

Одним з даних питань сталі правові підстави присутності мітингуючих осіб в приміщеннях адміністративних установ, зокрема - в Київській міській адміністрації, а також будівлі Федерації профспілок України.

Адвокат Андрій Стельмащук вважає, що діючи у рамках правового поля учасники мирного протесту мають усі права знаходиться в приміщенні державних установ. "Ми повинні розуміти, що ми реалізовуємо своє право на мирні збори, а також наше право контролювати рівень виконання державними органами їх функцій і завдань, покладених законом, - відмічає юрист. Люди, які сьогодні перебувають в міській адміністрації усі є платниками податків. Не здійснюючи ніяких дій, спрямованих на насильство, люди мають право перебувати у будь-кому державному органі і запитувати чиновника - яким чином він виконує свою роботу. Сам факт перебування громадянина в приміщенні держоргану не може бути квалицирован, як її захоплення".

При цьому юрист просить не реагувати на будь-які радикальні заклики деяких наших співвітчизників, а також не створювати перешкод для виконання державними чиновниками своїх службових функцій. За його словами в цивілізованих демократичних країнах будь-який громадянин має право безперешкодно і без спеціальних дозволів потрапити в приміщення державного органу. Наше законодавство також не сожержит особливих органичений із цього приводу.

Також юристи закликають не реагувати на дезинформацію навколо рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, які обмежив проведення мирних зборів на центральних вулицях міста Києва. Як стверджує Олександра Павленко - це абсолютно невірна позиція.

Існує чітка юридична позиція, згідно якої виконувати судове рішення зобов'язані ті особи, які прямо вказані в нім, як відповідачі. На сьогодні згідно з вказаним рішення відповідачами є два київські осередки партій "Удар" і "Батьківщина", а також четверо фізичних осіб. Інші особи, що знаходяться на площі, не ідентифіковані і вказані в рішенні як "інші особини, які реалізовують право на мирні зібрання". На сьогоднішній момент реалізація старанного виробництва в цій частині неможлива - вважає Олександра Павленко.

Таким чином, лише ідентифікована судовим рішенням особа може бути відповідачем по відповідному старанному виробництву. Тому будь-яка силова дія правоохоронних органів відносно осіб, які не вказані в рішенні, вважатиметься незаконною.

Читайте також: Адвокати готові стати на правовий захист учасників Євромайдану; Юристи запропонують правовий вихід з політичної ситуації, що склалася.

А зараз
юристи обговорюють можливі варіанти розвитку подій і запропонувати політикам посильну юридичну допомогу і механізми виходу з ситуації, що склалася.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини