Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує заборонити до 2023 р. перегляд меж зон радіоактивного забруднення територій

13 листопада 2013, 09:34
209
0
Автор:
Реклама

Народний депутат Микола Рудьковский законопроектом № 3595 пропонує ввести мораторій на перегляд меж зон радіоактивного забруднення територій до 2023 року. Такий перегляд може бути здійснений не раніше 1 січня 2023 р.

Свою ініціативу депутат пояснює наступними фактами. Ще в 2011 р. Мінекології на виконання Указу ПУ № 237 від 11 жовтня 2010 р. для перегляду меж зон радіоактивного забруднення провело роботи по дозиметричній паспортизації населених пунктів в 12 областях України. На підставі цього експертна група Національної комісії з радіаційного захисту населення України підготувала висновки про радіологічний стан 2163 населених пунктів.

Згідно з цими виводами 1800 населених пунктів, або 83 % відповідають критеріям виводу за межі четвертої зони.

Проте, за час, що пройшов від Чорнобильської катастрофи межі, території зон не переглядалися. На сьогодні жодна обласна рада на робив представлення по виведенню ряду населених пунктів за межі зон радіоактивного забруднення. Припускають, що місцеві ради не довіряють висновкам Комісії з радіаційного захисту населення, оскільки ні депутатів, ні громадян належним чином не проінформували про проведення таких робіт.

Крім того, недовіра жителів забруднених територій і депутатів місцевих рад посилюється тим, що деякі фахівці пропонують застосувати механізм зміни статусу забруднених територійвідмінний від того, який передбачений Законом "Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи" і "Про правовий режим території, що піддалася радіоактивному забрудненню внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Цей механізм полягає в застосуванні Закону "Про правовий режим надзвичайного стану" і Закону "Про зону надзвичайної екологічної ситуації". Згідно з цими законодавчими актами дія правового режиму зони надзвичайної екологічної ситуації може бути достроково припинена Президентом України за пропозицією Ради національної безпеки і оборони України або за уявленням Кабміну.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини