Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Загальне майно не може передаватися в іпотеку без згоди усіх співвласників, - ВСУ

Реклама

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України 30 жовтня 2013 року винесла постанову в справі № 6-96цс13 по позову до ПАО "Комерційний банк "Приватбанк" про визнання договору іпотеки недійсним.

При розгляді цієї справи ВСУ зробив правовий висновок, згідно з яким майно, що знаходиться в загальній власності осіб, не може передаватися в іпотеку без згоди іншого співвласника.

Роз'яснено, що згідно ч. 1 ст. 358 ГК право загальної пайової власності здійснюється співвласниками з їх згоди. Відповідно до ст. 361 ГК співвласник має право самостійно розпорядитися своєю долею в праві загальної пайової власності. По нормах ч. 3 ст. 5 Закону "Про іпотеку" частина об'єкту нерухомого майна може бути предметом іпотеки тільки після її виділення і реєстрації права власності на неї як окремий об'єкт нерухомості, якщо інше не встановлене справжнім Законом.

Згідно ст. 578 ГК України і ч. 2 ст. 6 Закону "Про іпотеку" майно, що знаходиться в загальній власності, може бути передане в іпотеку лише по нотаріально завіреній згоді усіх співвласників. Співвласник нерухомого майна має право передати в іпотеку свою долю в загальному майні без згоди інших співвласників за умови виділення її в натурі і реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини