Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений порядок розслідування нещасних випадків в учбових закладах

Реклама

Наказом від 7 жовтня 2013 року № 1365 Міносвіти затвердило нову редакцію Положення про порядок розслідування нещасних випадків, які сталися під час учбово-виховного процесу в учбових закладах.

Положення встановлює єдиний порядок розслідування і ведення обліку нещасних випадків, які сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами, слухачами, стажистами, клінічними ординаторами, аспірантами, докторантами (далі - учасники учбово-виховного процесу) під час учбово-виховного процесу, у тому числі під час трудового і професійного навчання в учбових закладах на території України, і поширюється на дошкільні, загальноосвітні, професійно-технічні, позашкільні, вищі учбові заклади, заклади післядипломної освіти незалежно від форм власності і підпорядкування.

У новій редакції розширений перелік нещасних випадків, що підлягають розслідуванню. Так, повинні розслідуватися нещасні випадки, які сталися внаслідок вживання алкоголю, наркотичних або інших психотропних речовин, а також внаслідок їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця та ін.) за наявності медичного висновку, якщо нещасні випадки сталися під час проведення занять, інших заходів і робіт.

При цьому нещасні випадки розслідуються незалежно від того, чи був потерпілий в стані психічного розладу, алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Керівник учбового закладу після отримання повідомлення про нещасний випадок, зобов'язаний негайно:

- вжити заходи по усуненню причин, що викликали нещасний випадок;

- повідомити батьків потерпілого (особа, що представляє його інтереси);

- направити письмовий запит до лікувально-профілактичної установи для отримання медичного висновку про характер і тяжкість ушкодження потерпілого;

- протягом доби створити наказом комісію з розслідування нещасного випадку у складі не менше трьох чоловік і організувати розслідування нещасного випадку.

Про нещасний випадок, який стався з учасником учбово-виховного процесу через нанесення тілесних ушкоджень в результаті бійок, здійснення правопорушень під час учбово-виховного процесу, керівник учбового закладу також інформує правоохоронні органи.

Потерпілий, його батькиособи, що представляють інтереси потерпілого, мають право:

- брати участь в роботі комісії;

- давати свої пояснення і пропозиції;

- додавати до матеріалів розслідування документи, що пояснюють причини і обставини нещасного випадку;

- викладати в письмовій або усній формі свою особисту думку нещасного випадку;

- отримувати від комісії інформацію про хід проведення розслідування.

Що також потерпів, його батьки або особи, що представляють інтереси потерпілого, можуть звернутися до керівника учбового закладу з письмовою заявою про нерозголошування інформації про наслідки нещасного випадку, якщо така інформація може завдати морального збитку потерпілому.

Як і в діючій редакції, комісії на розслідування дається 3 дні, але пропонується у разі потреби проведення експертиз і тому подібне подовжувати термін (не більше ніж на місяць).

Наказ набуде чинності з дня офіційної публікації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини