Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд вперше застосував пробаційний нагляд як новий вид основного покарання

Реклама

28 березня набрав чинності Закон № 3342-IX «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань».

Положеннями Закону передбачено у Кримінальному кодексі України (зміни до статті 51) застосування до осіб, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, такого виду покарання як пробаційний нагляд. Про це нагадала пресслужба Судової влади України.

Статтею 59-1 Кримінального кодексу передбачено, що покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Пробаційний нагляд може бути призначений судом на строк від одного до п'яти років.

2 квітня 2024 року Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області визнав жителя м. Звягеля винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, зберігання психотропної речовини без мети збуту) та призначив правопорушнику покарання у виді 1 року пробаційного нагляду і поклав на засудженого наступні обов'язки:

- періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі україни без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

- працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу).

Читайте також: За деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом: Закон набрав чинності

Детальніше про цей Закон читайте в аналітичних матеріалах, підготовлених спеціально для порталу ЮРЛІГА:

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні заощаджуйте 40% при замовленні преміум-рішення LIGA 360: Юрист. Встигніть скористатись вигідною ціною. 

Чому адвокати у кримінальних справах обирають LIGA360? Це рішення, що містить все українське законодавство й судову практику (доступно для користувачів LIGA360) й аналізує їх на основі штучного інтелекту. Таким чином, адвокати вмить можуть знайти найкращі аргументи для кожного кейсу і вибудувати ефективну стратегію. Замовте LIGA360: Адвокат НААУ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини