Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бюро економічної безпеки презентувало модель Єдиної інформаційної системи

Реклама

У Бюро економічної безпеки України презентували модель Єдиної інформаційної системи.

Під час розробки технічних вимог до ЄІС фахівці БЕБ консультувалися з представниками провідних українських та світових компаній, а також фахівцями Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) та Естонського центру міжнародного розвитку.

Єдина інформаційна система має являти собою модульну платформу, побудовану на мультисервісній архітектурі з уніфікацією програмно-технічних засобів розробки та використанням сучасних веборієнтованих, сервісно-орієнтованих та геоінформаційних технологій.

Як зазначив в.о. Директора БЕБ Андрій Пащук, після впровадження ЄІС має стати ключовим інструментом для виявлення та оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних. У комплексі це пришвидшить та збільшить ефективність складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів, а також допоможе у прогнозуванні негативних явищ в економіці.

«Попередньо система включатиме в себе 18 модулів, основними з яких будуть аналітичний модуль, модуль ризик-орієнтованого підходу та модуль взаємодії з інформаційними ресурсами. Останній забезпечить отримання інформації з різних автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і баз даних органів державної влади, серед яких ДПС, Держмитслужба, Мінцифри, Мінюст, Мінфін, МВС, ДСА, АРМА та інші», - розповів Андрій Пащук.

Своєю чергою модуль РОП (ризик-орієнтованого підходу) призначений для автоматизованої ідентифікації ризиків вчинення кримінальних правопорушень у бюджетній, податковій, митній, грошово-кредитній, інвестиційних сферах, їх оцінювання, прогнозування та напрацювання заходів з управління виявленими ризиками.

Також система включатиме модуль аналітичних досліджень, що забезпечить автоматизацію обробки великих обсягів даних, створення пошукових запитів тощо.

За словами старшого радника з питань комунікацій та інформаційних систем КМЄС Вигантаса Іванаускаса, ЄІС безперечно посилить аналітичну складову Бюро економічної безпеки. Однак вже зараз потрібно приділити значну увагу законодавчим змінам, що мають відбуватись паралельно з розробкою системи.

Загалом створення ЄІС передбачено законодавчо. Вона має забезпечити єдине інформаційне середовище, доступ до якого буде надаватися через механізми ідентифікації та автентифікації користувачів з використанням кваліфікованих електронних підписів. На думку працівників Департаменту цифрового розвитку, трансформацій і цифровізації Бюро, саме розроблена модель ЄІС забезпечить не лише автоматизацію процесів збору, агрегування та злиття даних з різних джерел, а й значно зменшить час на їх обробку.

За повідомленням Бюро економічної безпеки

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Перезавантаження БЕБ: що пропонує влада і бізнес

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини