Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо вдосконалення корпоративного управління: основні аспекти

Реклама

8 березня 2024 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

В Міністерстві економіки розповіли, що це ключовий етап для реформи держпідприємств, адже Закон покращує умови корпоративного управління, посилює ролі і відповідальність наглядових рад та наближає законодавство України до стандартів країн ОЕСР, враховуючи умови воєнного стану.

«Це дозволяє вивести корпоративну реформу на новий рівень і масштабувати роботу, яка триває уже 8 років. Це також важливий сигнал для інвесторів, який доводить, що Україна діятиме за зрозумілими для цивілізованого світу правилами. Основою яких є системність і оцінка ефективності задля результативності», - зазначила Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Що змінює Закон:

  • надає повноваження Кабміну затверджувати Політику державної власності - правила гри для всіх держпідприємств. Стратегічні плани розвитку, а також фінансові та інвестиційні плани держпідприємств мають узгоджуватися з цією Політикою. Це стратегічний документ, який визначає з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними і їх важливо залишити у держвласності, а які - передати на приватизацію. 

  • розширює повноваження наглядових рад - члени наглядової ради прийматимуть ключові операційні рішення - затверджуватимуть фінансові, стратегічні, інвестиційні плани на основі Політики державної власності і листів-очікування власника, призначатимуть і звільнятимуть керівників держпідприємств.

  • передбачає, що Уряд має розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород. 

  • передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад. 

  • зобов'язує Уряд ухвалити дивідендну політику, яка змінює нормативи для дивідендів. Їх рівень встановлюватиметься з урахуванням потреб галузі чи індивідуального підприємства.

  • для стратегічних компаній акціонер з Міністерством фінансів встановлюватиме вимоги через листи-очікування з показниками рентабельності, ліквідності та платоспроможності. 

  • запроваджується система внутрішнього контролю: замість ревізійних комісій передбачено сучасні інструменти контролю - комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.

"Законопроєкт почали розглядати ще у 2021 році. Попри війну, активні консультації за участі представників міжнародних організацій, серед яких USAID, ЄБРР, МВФ, ОЕСР, міжнародних партнерів та народних депутатів України тривали впродовж усього 2023 року...Пріоритет роботи Мінекономіки на 2024 рік - формування необхідної бази підзаконних нормативних актів, які мають забезпечити повноцінну роботу системи корпоративного управління", - розповіли в міністерстві.

LIGA360 для органів влади - зручний інструмент для роботи держслужбовців, юристів, бухгалтерів та інших фахівців. Замовте доступ за посиланням 

"Як виконати ці показники, вирішують наглядові ради. Крім того, наглядові ради зможуть призначати та звільняти керівників компанії. З'являється система внутрішнього контролю - замість ревізійних комісій будуть ефективні інструменти: комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит", - пояснюють в міністерстві.

Уряд натомість має розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород. 

Також закон передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад. 

Детальніше про документ ми також писали тут.

Зокрема, Законом визначено, що для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) безпосередньо або через уповноважені органи чи наглядова рада такого підприємства (у разі її утворення) призначає (обирає) виконавчий орган (одноосібний чи колегіальний) підприємства, який є підзвітним власнику, його уповноваженому органу чи наглядовій раді (у разі її утворення). Керівник підприємства (одноосібний виконавчий орган), головний бухгалтер, голова та члени наглядової ради (у разі її утворення), голова та члени колегіального виконавчого органу підприємства є посадовими особами такого підприємства. Статутом підприємства посадовими особами підприємства можуть бути визнані й інші особи. Посадові особи підприємства мають обов'язки перед підприємством, передбачені законом, зокрема щодо належного, добросовісного та ефективного управління підприємством (фідуціарні обов'язки).

У підприємствах, у яких утворення наглядової ради не є обов'язковим відповідно до застосовного законодавства, за рішенням уповноваженого органу управління може бути створена однорівнева структура управління відповідно до порядку, передбаченого Законом України "Про акціонерні товариства". У разі створення однорівневої структури управління до ради директорів застосовуються усі положення Кодексу щодо наглядової ради, а до невиконавчого члена ради директорів - усі положення Кодексу щодо члена наглядової ради.

Державні підприємства, у тому числі господарські товариства (крім банків), у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюють залучення внутрішніх довгострокових (більше одного року) та зовнішніх кредитів (позик), надають гарантії або є поручителями за такими зобов'язаннями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, здійснюють залучення внутрішніх короткострокових (до одного року) кредитів (позик), надають гарантії або є поручителями за такими зобов'язаннями - за погодженням з органом виконавчої влади, який здійснює функції управління державною власністю. Порядок таких погоджень встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Річна фінансова звітність державного унітарного підприємства підлягає обов'язковій перевірці суб'єктом аудиторської діяльності відповідно до законодавства.

Як державним службовцям зручніше опрацьовувати великі масиви законодавчої інформації? Всі потрібні інструменти надасть LIGA360. Найповніша база НПА та судової практики з можливостями аналізу. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Читайте також:

Звернення стягнення на частку боржника в статутному (складеному) капіталі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини