Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокатський запит: що треба врахувати?

Реклама

Положення ч. 1 ст. 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (надалі - Закон) наділяють адвоката правом подавати письмове звернення, тобто адвокатський запит, до будь-якого органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об'єднань про надання фактично будь-якої інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

Проте існують деякі обмеження щодо певного виду інформації і документів, які має намір отримати адвокат для надання правової допомоги клієнту, про що буде роз'яснено додатково в окремому розділі.

Поряд з цим, важливим є питання правильності оформлення адвокатського запиту як юридичного документа, оскільки, при допущенні адвокатом навіть однієї дрібної помилки через необізнаність або неуважність наслідком може бути як відмова у наданні відповіді на поданий адвокатський запит, так й тривале ігнорування такого звернення або взагалі залишення його без відповіді.

Детальніше читайте в матеріалі: Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Про важливі аспекти оформлення адвокатського запиту, пов'язані із його специфікою читайте також в матеріалі: Адвокатський запит: як оформити і що вказати?

Знижка 10% на рішення LIGA360 до Дня адвокатури України. Отримуй доступ до всіх судових рішень України, законодавства та аналітичних інструментів - для того, щоб завжди перемагати в суді. Замов до 15 січня 

Рада адвокатів України затвердила роз'яснення щодо використання електронного підпису, кваліфікованого електронного підпису адвокатами у адвокатських запитах (рішення від 16 - 17 листопада 2022 року № 132).

РАУ зазначила:

1) електронний підпис фізичної особи - адвоката не потребує додаткового підтвердження статусу адвоката, оскільки на підтвердження своїх повноважень адвокат надає ордер, у якому вже зазначається такий правовий статус;

2) адвокатський запит з додатками (поданий без фізичного письмового підпису адвоката), який підписаний за допомогою електронного підпису, є належним документом, що підтверджує повноваження адвоката у розумінні Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Детальніше читайте в матеріалі: РАУ надала роз'яснення щодо використання адвокатами електронного підпису, КЕП у адвокатських запитах

Рада адвокатів України, розглянувши звернення про надання роз'яснення щодо можливості подання адвокатом одного адвокатського запиту стосовно кількох клієнтів (рішення від 16 - 17 листопада 2022 року № 133), звернула увагу на нижченаведене, зокрема.

РАУ зауважила, що профільний Закон не містить заборони щодо подання адвокатом адвокатського запиту в інтересах кількох осіб (клієнтів).

Разом з тим адвокатський запит, поданий в інтересах кількох клієнтів, подається адвокатом виходячи з конкретних індивідуальних обставин, які відображені в договорі про надання правової допомоги.

Таким чином, РАУ звернула увагу, що відповідно до приписів ст. 24 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат може подавати адвокатський запит в інтересах кількох осіб з урахуванням конкретних індивідуальних обставин, що відображені в договорі про надання правової допомоги.

Детальніше читайте в матеріалі: РАУ висловилася щодо можливості подання адвокатом одного адвокатського запиту стосовно кількох клієнтів

Велика Палата Верховного Суду визначила, який суд має розглядати справу адвокатського об'єднання щодо ненадання інформації на запит. Про це йдеться в постанові ВП ВС від 18 серпня 2022 року у справі № 520/13981/21. Детальніше читайте в матеріалі.

Читайте також: 20 цікавих матеріалів для сімейного адвоката

Чому варто замовити LIGA360:Адвокат НААУ саме зараз? Оплативши рішення LIGA360 - ви оплачуєте внесок на адвокатське самоврядування, зможете отримувати бали для підвищення кваліфікації. А ще вам відкриється доступ до 100 млн рішень українських судів. Замовте LIGA360, щоб завжди бути впевненими у своїй перемозі. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини