Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ утвердил для нотариусов новый образец уведомления об аренде недвижимости. Комментарий АК Arzinger

13 января 2011, 09:00
2232
0
Реклама

Кабинет Министров Украины утвердил своим постановлением от 29 декабря 2010 года № 1242 обновленный образец уведомления о нотариальном удостоверении договора аренды объектов недвижимости.

В соответствии с Налоговым кодексом (подпунктом "б" подпункта 170.1.5 пункта 170.1 статьи 170) такое уведомление направляется государственными и частными нотариусами в органы налоговой службы по налоговому адресу плательщиков налогов (арендодателей) в день удостоверения договоров аренды.

Этим же подпунктом НК предусмотрено, что нотариус несет ответственность за нарушение порядка и сроков подачи такой отчетности.

Постановление пока не вступило в силу.

ЭКСПЕРТНОЕ МНЕНИЕ

Маркиян Мальский: "Нотаріус зобов'язаний надсилати таку інформацію податковій за умови, що орендар не є суб'єктом підприємницької діяльності"

Прокомментировал постановление № 1242 для ЛІГА:ЗАКОН руководитель Западно-украинского филиала АК Arzinger Маркиян Мальский: "Варто зазначити, що інформація щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості відповідно до прийнятої Постанови, повинна надсилатися за податковою адресою платника податку - орендодавця, що згідно до ст. 45 ПКУ становить місце проживання, за якою така фізична особа береться на облік як платник податків.

Нагадаємо, що раніше зобов'язання щодо надання такої інформації нотаріусами передбачалося пп. 9.1.4 пункту 9.1 статті 9 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" відповідно до форми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2003 р. N 1692 (така інформація повинна була надаватися державними та приватними нотаріусами до податкових органів за місцем проживання платників податків - орендодавців у день посвідчення).

Відповідно до п. 106. Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України у разі, якщо орендодавцем у договорі є фізична особа, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про посвідчення договору оренди податковому органу за основним місцем проживання платника податку - орендодавця за формою та в спосіб, установлені Кабінетом Міністрів України.

Головною зміною у формі зразку повідомлення є заміна ідентифікаційного номера на реєстраційний номер облікової картки платника податків в пунктах, що стосуються надання інформації про орендодавця та орендаря.

Аналізуючи норму ст. 170.1.5 ПКУ, а також п.160 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України можна прийти до висновку про те, що нотаріус зобов'язаний надсилати таку інформацію до податкових органів лише у тому випадку, якщо фізична особа - орендар не є суб'єктом підприємницької діяльності.

Важливо відзначити, що незалежно від того, чи така інформація надана нотаріусом податковим органам, орендар такої земельної ділянки зобов'язаний, відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі", надати копію договору оренди відповідному органу державної податкової служби у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди.

Що ж стосується відповідальності, передбаченої новим ПКУ, то, відповідно до ст. 110, у разі порушення зобов'язань, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, податкову відповідальність несуть платник податків, податкові агенти (в даному випадку - орендар), та/або їх посадові особи. Що ж стосується відповідальності нотаріуса, то відповідно до пп. б) п. 170.1.5 ст. 170 ПКУ останній несе відповідальність, передбачену за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності, відповідно до ст. 120 ПКУ".

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости