Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

PayPal в Україні: як оформити та які переваги використання

12 апреля 2022, 10:11
98396
3
Реклама

PayPal вже в Україні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Відтепер українці можуть не тільки робити покупки в інтернеті, а й також здійснювати грошові перекази та виводити гроші на українські банківські карти. Заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован переповів слова CEO PayPal Дена Шульмана: "За останні 2,5 тижні 400 співробітників компанії зробили те, на що в них зазвичай іде 9-12 місяців".

8 березня PayPal вирішила призупинити послуги з відправлення та отримання платежів у росії. У той же день Федоров подякував керівництву PayPal за призупинення бізнесу в рф і запросив сервіс в Україну. До цього моменту PayPal працювала в Україні частково - на прийняття випущених українськими банками карток Visa та MasterCard для оплати ними товарів та послуг в інтернеті. І от 17 березня 2022 року міжнародна платіжна система PayPal повідомила про повноцінний запуск в Україні. Стимулом стало вторгнення росії в Україну.

Наразі система запрацювала повноцінно, щоправда, лише для фізичних осіб, бо для бізнес-структур ці опції поки що закриті. Для фізичних осіб усе, що потрібно для переказу - адреса електронної пошти або номер телефону. Процес оплати PayPal аналогічний до оплати безпосередньо з карти, тільки вводити її дані щоразу не доведеться. До того ж, як переконують у PayPal, бонуси компанії-емітента накопичуються, як і раніше.

Перевагою є скасування комісії за операціями з українськими рахунками PayPal, аби допомогти українцям переказувати та отримувати кошти під час війни. Пільгові умови діятимуть до 30 червня і розповсюджуватимуться на дочірню компанію Xoom. Користувачі PayPal в Україні вже можуть користуватися усіма можливостями, а новим потрібно зареєструвати акаунт на офіційному сайті та підв'язати картку Visa чи Mastercard.

Що таке PayPal?

PayPal (з англійської - «приятель, що допомагає розплатитися») - це одна з найбільших електронних платіжних систем, що дозволяє здійснювати покупки, грошові перекази в інтернеті. Вона заснована в 1998 році Ілоном Маском, працює у 202 країнах та підтримує 25 валют. Нині це один із найпоширеніших у світі засобів розрахунків в інтернеті. За підсумками 2021 року, PayPal обслуговував 426 млн клієнтів на понад 200 ринках. Починався PayPal як система платежів для інтернет-торгівлі, поступово розвинувшись у міжнародну систему завдяки зручності та простоті використання.

Як PayPal почала повноцінно працювати в Україні?

Історія приходу компанії в Україну почалася задовго до появи Мінцифри. Хоча PayPal номінально в Україні працювала, її функціонал був обмежений. У 2016 році ЕП писала, як розширити функціонал компанії заважала застаріла нормативно-правова база Нацбанку. При цьому в 2019 році регулятор розповідав, що проблеми з приходом PayPal на ринок України не належать до регуляторного поля Нацбанку, натомість існують інші причини, чому на той момент цього не відбувалося.

Мінцифри не раз заявляло, що в пріоритеті його роботи - привести світові ІТ-компанії в Україну, серед яких і PayPal. Її залученням відомство займалося з моменту створення у 2019 році, а у 2020 році Федоров на Давоському форумі особисто зустрівся з керівництвом, аби привести компанію на український ринок.

До березня 2022 року жителі України могли використовувати PayPal тільки в такому порядку: вводити кошти на рахунок можна, а виводити чи знімати не можна, це так звана система Send only, яка працює загалом у 96 країнах. Тобто свій електронний гаманець у системі можна було поповнити і купити щось за його допомогою, а от отримати гроші на нього переказом з іншого гаманця чи переказати з нього кошти на рахунок у банках - ні.

Зрештою, війна підштовхнула компанію до розгортання повноцінної роботи з українськими споживачами. Електронна платіжна система PayPal заявила, що готова розширити перелік доступних в Україні послуг:

  • Можна виводити гроші зі свого гаманця на прив'язані картки Visa та Mastercard, але вивести гроші на карти Mastercard від Альфа-банку, контрольованого державою Укргазбанку та Universal Bank, у тому числі у monobank, не вийде. Йдеться про можливість здійснювати Р2Р-перекази (між фізичними особами, у доларах США, євро, канадських доларах і британських фунтах) і надалі виводити кошти на картки Visa або Mastercard, емітовані українськими банками.

  • Можна робити покупки в інтернеті.

  • Перераховувати кошти.

Щоправда, аби система запрацювала відповідно до вітчизняного законодавства, вона має отримати ліцензію Нацбанку. «Ми готові максимально швидко й оперативно відпрацювати з компанією всі необхідні процедури для видачі ліцензії», - зазначила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Про відкриття рахунку PayPal в Україні

1. Відкриття рахунку

Зайдіть на офіційний сайт PayPal та у правому верхньому кутку натисніть "Відкрити рахунок". Виберіть бажаний тип рахунку "Особистий рахунок". Ви побачите форму, де потрібно вказати країну проживання, ПІБ та адресу електронної пошти. Також вам необхідно буде придумати та ввести логін та пароль до свого нового облікового запису.

2. Завершення реєстрації

Після заповнення попередньої, перед вам з'явиться ще одна форма для реєстрації, де потрібно буде ввести інформацію про громадянство, адресу проживання, індекс, дату народження та номер телефону. Також вам буде запропоновано Угоду з користувачем та Заяву про конфіденційність, які потрібно буде прочитати та підтвердити, як і своє повноліття.

3. Тестування

Коли ви виконаєте всі попередні кроки, сервіс привітає вас із успішним відкриттям рахунку та запропонує спробувати свої можливості, наприклад, зробити переказ або оплатити покупку в інтернет-магазині. Далі необхідно буде ввести номер своєї картки, термін її дії та CVV. Це буде остання дія, після якої вам відкриється Особистий кабінет у розділі "Огляд", де можна буде додати ще одну картку, а також підтвердити номер телефону та адресу пошти.

У яких валютах доступні платежі?

Українські користувачі можуть надсилати та отримувати кошти в американських та канадських доларах, євро, фунтах стерлінгів. При виведенні на картку сума автоматично конвертується у валюту, в якій вона емітована. Наприклад, доларовий переказ на гривневу карту надійде в гривні.

Яка комісія у PayPal?

Стандартні комісії PayPal різняться залежно від країни та типу транзакції. Зокрема, в PayPal у разі міждержавних переказів залежно від країни комісія може бути від 0,4% до 1,5%. Наприклад, для США плата за особистий переказ всередині системи може коливатися від 0% до 2,9% плюс фіксована комісія, що залежить від валюти платежу.

Для українців діють пільгові умови. Комісії PayPal скасовані до 30 червня, проте є кілька нюансів. Банки-емітенти карток можуть стягувати комісії за переказ та конвертацію валют за власними правилами. А з огляду на війну в Україні PayPal залишив за собою право переглянути рішення про нульові комісії в будь-який час.

Як PayPal допомагає Україні під час війни з росією?

Сервіс продовжує підтримувати гуманітарну допомогу Україні. Клієнти платформи пожертвували понад 250 мільйонів доларів міжнародним благодійним організаціям, які надають гуманітарну допомогу в Україні та підтримку біженцям, 6 мільйонів доларів з цієї суми було отримано завдяки глобальній кампанії з надання допомоги клієнтам PayPal.

Багато іноземних громадян та українців, які живуть і працюють за кордоном, хочуть підтримати грошима волонтерів або своїх друзів і близьких в Україні. До того ж, в Україні не лише фонди, але й окремі громадяни 24 лютого вмить перетворилися на волонтерів, які шукають необхідну амуніцію, одяг чи техніку для військових, медиків чи цивільних і часто мусять купувати їх за кордоном. Можливість легко здійснювати перекази коштів через найпоширеніший сервіс PayPal без комісії та з опцією вивести ці гроші з електронного гаманця на картку банку дуже спрощує та пришвидшує підтримку як волонтерського руху, так і українських громадян у критичних обставинах.

Чи є альтернативи для міжнародних переказів?

Так, в Україні доступна безліч міжнародних платіжних систем, у тому числі й класичний Western Union. Дочірня компанія самого PayPal - сервіс транскордонних платежів Xoom працює в країні з 2018 року. Отримати переказ з-за кордону готівкою можна в пунктах видачі Ощадбанку, ПриватБанку та Укргазбанку.

Заснований естонцями Крісто Кяерманном та Тааветом Хінрікусом британський Wise мав офіс розробки в Черкасах. У мирні часи він був одним із найпопулярніших інструментів для трудових мігрантів, що працювали за кордоном. Для підтримки українців сервіс розпочав збір пожертв та знизив комісії за всі перекази та конвертації в гривні.

Стартап Влада Яценка та Миколи Сторонського Revolut мав плани на офіс та R&D-центр в Україні. Зірка британського фінтеху стала першим резидентом спецрежиму «Дія.City» за кілька тижнів до нападу Росії - тепер допомагає дистанційно. З 14 березня українці, які рятуються від війни в Європі, можуть відкрити віртуальну картку Revolut та підв'язати в додаток свій банківський рахунок.

Чи можуть українські підприємці скористатися PayPal?

Про запуск бізнес-аккаунтів PayPal для малого та середнього бізнесу в Україні наразі не йдеться.

Замість висновку

Запуск PayPal в Україні у березні 2022 року - ще один важливий крок до інтеграції нашої держави в світовий безбар'єрний фінансовий простір. PayPal, в якості посередника між продавцем і покупцем, який забезпечує надійність оплати платіжними картками Visa, Mastercard та American Express, надає послуги будь-якій людині в світі, у якої є банківська картка, через інтернет або відповідний додаток у смартфоні.

На практиці це означає, що переказати допомогу з-за кордону можна буде в кілька кліків без банківських рахунків та формальностей. А українці зможуть у декілька кліків перевести ці кошти з рахунку PayPal на картку свого банку. Наразі це також переказ грошей для отримання допомоги, що особливо важливо під час війни.

Читайте також: PayPal в Україні запрацював повноцінно

LIGA360 - підтримка бізнесу в умовах воєнного стану. Дізнавайся оперативно про головне: НПА, новини й аналітика, відповіді на гарячі питання. Отримай доступ за посиланням.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости