Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Воєнний стан: нотаріальні дії, що вчиняються без використання спеціальних бланків

Реклама

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) з 6 березня 2022 року без використання спеціальних бланків нотаріальних документів вчиняються такі нотаріальнії дії:

- посвідчуються довіреності;

- посвідчуються заповіти;

- засвідчується справжність підпису на документах.

Ці нотаріальні документи викладаються на білих аркушах паперу з нанесенням певних обов'язкових реквізитів.

Мінюст звертає увагу, що вчинення вищевказаних нотаріальних дій з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів не є порушенням вимог законодавства, однак нотаріусам рекомендовано заощаджувати спеціальні бланки з метою їх витрачання для більш важливих нотаріальних дій (посвідчення договорів тощо).

Слід зазначити, що довіреності та заповіти, посвідчені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, підлягають обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі довіреностей та Спадковому реєстрі.

В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до цих реєстрів як посвідчення заповіту (внесення змін до нього та його скасування), так і посвідчення довіреності (припинення її дії) здійснюється без використання цих реєстрів з подальшим внесенням до них відповідних відомостей протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Для реєстрації довіреностей і заповітів, посвідчених без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, в Єдиному реєстрі довіреностей та Спадковому реєстрі встановлюється позначка «Без бланків».

На час воєнного стану бізнеси можуть підключити рішення LIGA360 на спеціальних умовах. Отримуйте актуальні новини, відповіді на "гарячі питання" для бізнесу, зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Читайте також:

На час дії воєнного стану зупиняється перебіг строку для прийняття спадщини

Особливості вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости