Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На період воєнного стану дозволено укладати шлюб з військовослужбовцями без їх особистої присутності

Реклама

Кабмін врегулював деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану. Відповідну постанову № 213 Уряд ухвалив 7 березня.

Встановлено, що на період воєнного стану реєстрація шлюбу може проводитися відділами державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності нареченого (нареченої), якщо він (вона) є:

  • військовослужбовцем Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування;

  • поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби;

  • особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки;

  • працівником закладу охорони здоров'я.

У такому випадку заява такої особи про державну реєстрацію шлюбу, що одночасно є підтвердженням факту надання ним згоди на шлюб, подається безпосередньому командиру (керівнику), яким засвідчується справжність підпису на відповідній заяві та забезпечується її передача до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано особисто нареченим (нареченою) заяву про державну реєстрацію шлюбу.

Така заява має містити відомості про нього та про особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, власне ім'я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство. У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої) - також відомості про обране прізвище.

Факт реєстрації такого шлюбу також може засвідчуватися актом про укладення шлюбу (далі - акт), який складається безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби або особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро чи Бюро економічної безпеки, та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв'язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

Акт має містити відомості про дату та місце його складення, прізвище, власне ім'я та по батькові (за наявності), дату народження обох наречених, їх громадянство, а у разі обрання прізвища одного із них або приєднання до свого прізвища прізвища іншого - також відомості про обране прізвище.

Акт надсилається командиром (керівником), яким його було складено, до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Читайте також: Чотири умови вилучення авто для воєнних потреб

Воєнний стан в Україні: що варто знати населенню України?

Допомога армії України: куди можна перерахувати кошти

Підтримка експертів щодо бізнес-діяльності в умовах воєнного стану - на каналі LIGA ZAKON. Запитай фахівця щодо оплати податків, персоналу та інших важливих аспектів бізнесу.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости