Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приложение к материалу "Процедуру выдачи лицензий на строительство планируют упростить"

21 января 2010, 13:17
167
0
Реклама

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ____ 2009 р. № ____

Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, що додається.

2. Визнати такою, що втратила чинність постанову Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1396 “Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві”.

3. Установити, що ліцензії, видані до набрання чинності цією постановою, діють до закінчення встановлених у них строків.

4. Міністерству регіонального розвитку та будівництва у місячний термін скасувати:

наказ від 28 жовтня 2008 року № 486 “Про затвердження Положення про ліцензійну комісію Державної архітектурно-будівельної інспекції та її територіальних органів”;

наказ від 18 листопада 2008 року № 516 “Про затвердження Порядку уповноваження установ та організацій на проведення експертизи суб'єктів будівельної діяльності щодо їх можливості (неможливості) виконувати роботи згідно з поданим переліком робіт”.

5. Державній архітектурно-будівельній інспекції у місячний термін з дня набрання чинності цією постановою затвердити та подати за погодженням Держкомпідприємництва Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві.

Прем'єр-міністр України Ю. Тимошенко

ПОРЯДОК

ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві

1. Цей Порядок розроблений відповідно до Законів України “Про архітектурну діяльність”, “Про основи містобудування”, “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” та встановлює загальні вимоги до ліцензування господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури на території України (далі - будівельна діяльність).

2. Юридична особа та фізична особа (підприємець) - суб'єкти господарської діяльності (далі - суб'єкти будівельної діяльності), що мають намір провадити будівельну діяльність, повинні отримати ліцензію згідно з цим Порядком.

3. Ліцензування будівельної діяльності та контроль за додержанням ліцензійних умов здійснюється Державною архітектурно-будівельною інспекцією та її територіальними органами (далі - орган ліцензування).

Кваліфікаційні, організаційні вимоги та особливі умови провадження окремих видів робіт у будівництві встановлюються ліцензійними умовами провадження діяльності у будівництві, які затверджуються Державною архітектурно-будівельною інспекцією за погодженням із Держкомпідприємництвом.

Контроль за додержання суб'єктами будівельної діяльності Ліцензійних умов здійснюється відповідно до вимог Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” та Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві, що затверджується Державною архітектурно-будівельною інспекцією за погодженням із Держкомпідприємництвом.

4. Державна архітектурно-будівельна інспекція здійснює нормативно-методичне забезпечення ліцензування будівельної діяльності.

5. Для одержання ліцензії суб'єкт будівельної діяльності особисто або через уповноважений орган чи особу або рекомендованим листом з описом вкладення подає до органу ліцензування:

заяву про видачу ліцензії, в якій повинні міститися відомості про суб'єкта будівельної діяльності - заявника (найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код - для юридичної особи; прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий, місце проживання), ідентифікаційний код, банківські реквізити - для фізичної особи (підприємця);

перелік робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, які заявник має намір виконати.

Датою подання заяви про отримання ліцензії вважається дата її реєстрації в органі ліцензування.

До заяви додаються:

копії свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчені нотаріально або органом, який видав документи.

За наявності у заявника відокремленого структурного підрозділу, який має намір провадити будівельну діяльність, додаються копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа;

відомості за підписом суб'єкта будівельної діяльності (фізичної особи) або керівника суб'єкта будівельної діяльності (юридичної особи), про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення, про наявну систему контролю якості виконання робіт.

Подані суб'єктом будівельної діяльності документи реєструються в органі ліцензування, перевіряються на повноту та правильність їх оформлення.

Органу ліцензування забороняється вимагати від суб'єктів господарювання інші документи, не вказані у цьому пункті.

6. Заява про видачу ліцензії залишається без розгляду, якщо:

заява підписана особою, яка не має на це повноважень, або особою, посада якої не вказана;

документи оформлені з порушенням вимог цього Порядку;

документи подані не в повному обсязі.

Про залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду заявник повідомляється у письмовій формі із зазначенням підстав залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду у строк не пізніше десяти робочих днів з дати надходження заяви.

Після усунення зазначених недоліків заявник може подати заяву повторно.

7. Орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову у видачі ліцензії не пізніше десяти робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до неї.

Повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову у видачі ліцензії надсилається (видається) заявникові в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення. У рішенні про відмову у видачі ліцензії зазначаються підстави такої відмови.

Підставами для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії є:

недостовірність даних у документах, поданих заявником, для отримання ліцензії;

невідповідність заявника згідно з поданими документами цим Ліцензійним умовам.

У разі відмови у видачі ліцензії на підставі виявлення недостовірних даних у заяві про видачу ліцензії та документах, поданих для отримання ліцензії, суб'єкт будівельної діяльності може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії не раніше ніж через три місяці з дати прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії.

У разі відмови у видачі ліцензії на підставі невідповідності заявника Ліцензійним умовам заявник може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії після усунення причин, що були підставою для відмови у видачі ліцензії.

Рішення про відмову у видачі ліцензії може бути оскаржене до експертно-апеляційної ради при Держкомпідприємництві та в судовому порядку.

8. Оформлення ліцензії здійснюється протягом трьох робочих днів з дня надходження документа, що підтверджує факт внесення плати за видачу ліцензії.

Плата за видачу ліцензії справляється на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 р. N 1755 "Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу" (Офіційний вісник України, 2000 р., N 48, ст. 2093).

Якщо заявник протягом тридцяти календарних днів з дня направлення йому повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії не подав документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, або не звернувся до органу ліцензування для отримання оформленої ліцензії, орган ліцензування скасовує рішення про видачу ліцензії.

10. У ліцензії зазначається:

найменування органу ліцензування, що видав ліцензію;

вид господарської діяльності, на право провадження якого видається ліцензія;

найменування юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи (підприємця);

ідентифікаційний код юридичної особи або фізичної особи (підприємця) - платника податків та інших обов'язкових платежів;

місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи (підприємця);

дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії;

строк дії ліцензії;

посада, прізвище та ініціали особи, яка підписала ліцензію;

дата видачі ліцензії;

інформація про наявність додатка до ліцензії (із зазначенням кількості сторінок) з переліком робіт.

Ліцензія та додаток до неї підписуються керівником органу ліцензування або його заступником та скріплюються печаткою цього органу.

Ліцензія видається на необмежений строк.

11. Кожному відокремленому структурному підрозділу (філії), який провадитиме будівельну діяльність на підставі виданої суб'єкту будівельної діяльності ліцензії, орган ліцензування видає засвідчені ним копію ліцензії та додатка до неї, про що вноситься запис до журналу реєстрації виданих ліцензій.

Засвідчена органом ліцензування копія ліцензії є документом, що підтверджує право відокремленого структурного підрозділу суб'єкта будівельної діяльності на провадження будівельної діяльності.

Видача копії ліцензії здійснюється в порядку і в строки, передбачені для видачі ліцензії.

За видачу копії ліцензії справляється плата в розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Плата за видачу копії ліцензії зараховується до Державного бюджету України.

12. Додаток до ліцензії оформлюється на бланку. Бланк додатку до ліцензії є документом суворої звітності, має облікову серію і номер.

В додатку до ліцензії зазначаються серія та номер ліцензії, дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії, строк дії ліцензії, найменування суб'єкта будівельної діяльності, дозволений перелік видів робіт.

Строк дії додатку не може перевищувати строку дії ліцензії.

13. Якщо суб'єкт будівельної діяльності має наміри провадити будівельну діяльність після закінчення строку дії ліцензії, заява про видачу ліцензії та документи, що додаються до неї, мають бути подані ним до органу ліцензування не пізніше ніж за тридцять календарних днів до закінчення строку дії попередньо виданої ліцензії.

Нова ліцензія набирає чинності не раніше, ніж з наступного дня після календарної дати закінчення строку дії попередньо виданої ліцензії.

14. Ліцензія, видана суб'єкту будівельної діяльності для провадження будівельної діяльності, не підлягає передачі для використання третіми особами.

15. Протягом строку дії ліцензії до переліку робіт за рішенням органу ліцензування, прийнятим на підставі письмового звернення заявника, можуть вноситися зміни.

Внесення змін до переліку робіт здійснюється в порядку і в строки, передбачені для видачі ліцензії.

У разі прийняття рішення про внесення змін до переліку робіт орган ліцензування затверджує зазначені зміни і оформляє їх окремим додатком, про що робиться відмітка на бланку ліцензії.

16. Переоформлення виданої ліцензії здійснюється органом ліцензування у разі зміни:

найменування юридичної особи (якщо така зміна не пов'язана з реорганізацією) або прізвища, ім'я та по батькові фізичної особи (підприємця);

місцезнаходження юридичної особи або місця проживання фізичної особи (підприємця).

У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії суб'єкт будівельної діяльності зобов'язаний протягом десяти робочих днів подати до органу ліцензування:

заяву;

ліцензію, яка підлягає переоформленню;

копії свідоцтва про державну реєстрацію або довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчені нотаріально або органом, який видав оригінал документа.

Орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дати надходження заяви про переоформлення ліцензії та документів, що додаються до неї, зобов'язана видати переоформлену на новому бланку ліцензію з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення ліцензії.

Одночасно з переоформленою на новому бланку ліцензією орган ліцензування на підставі даних ліцензійного реєстру безкоштовно видає засвідчені ним копії ліцензії з додатками для кожного відокремленого структурного підрозділу (філії), який провадить будівельну діяльність.

Строк дії переоформленої ліцензії не може перевищувати строку, зазначеного в ліцензії, що переоформлялася.

Під час переоформлення ліцензії орган ліцензування приймає рішення про визнання недійсною ліцензії, що була переоформлена, з внесенням відповідних змін до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня.

За переоформлення ліцензії справляється плата в розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Плата за переоформлення ліцензії зараховується до Державного бюджету України.

Ліцензіат, який подав заяву та відповідні документи про переоформлення ліцензії, може провадити свою діяльність на підставі довідки про прийняття заяви про переоформлення ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка видається органом ліцензування у разі подання заяви про переоформлення ліцензії.

Якщо ліцензіат не подав до органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії протягом установленого строку, ліцензія визнається недійсною. Ліцензія є недійсною з дати винесення відповідного рішення органом ліцензування.

17. Підставами для видачі дубліката ліцензії є:

втрата ліцензії;

пошкодження ліцензії.

У разі втрати ліцензії суб'єкт будівельної діяльності зобов'язаний звернутися до органу ліцензування із заявою про видачу дубліката ліцензії, до якої додається документ, що засвідчує внесення плати за видачу дубліката ліцензії.

Якщо бланк ліцензії непридатний для користування внаслідок його пошкодження, суб'єкт будівельної діяльності подає органу ліцензування:

заяву про видачу дубліката ліцензії;

непридатну для користування ліцензію;

документ, що підтверджує внесення плати за видачу дубліката ліцензії.

Строк дії дубліката ліцензії не може перевищувати строку дії, який зазначався у втраченій або пошкодженій ліцензії.

Суб'єкт будівельної діяльності, який подав заяву та відповідні документи для видачі дубліката ліцензії замість втраченої або пошкодженої, може провадити свою діяльність на підставі довідки про подання заяви про видачу дубліката ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка видається органом ліцензування у разі подання заяви про видачу дубліката ліцензії.

Орган ліцензування зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дати одержання заяви про видачу дубліката ліцензії видати заявникові дублікат ліцензії разом з додатком замість втраченої або пошкодженої.

У разі видачі дубліката ліцензії замість втраченої або пошкодженої орган ліцензування приймає рішення про визнання недійсною ліцензії, що була втрачена або пошкоджена, з внесенням відповідних змін до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня.

За видачу дубліката ліцензії замість втраченої або пошкодженої ліцензії справляється плата у розмірі однієї мінімальної заробітної плати. Плата за видачу дубліката ліцензії зараховується до Державного бюджету України.

18. Контроль за додержанням ліцензіатом Ліцензійних умов здійснюється Державною архітектурно-будівельною інспекцією та її територіальними органами в межах наданих повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок за місцезнаходженням ліцензіата або його відокремлених підрозділів, та безпосередньо у місцях провадження ними будівельної діяльності.

21. Позапланові перевірки здійснюються органами ліцензування на підставах, визначених Законом України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

19. Плановий чи позаплановий захід повинен здійснюватися у присутності керівника або його заступника, або уповноваженої особи суб'єкта будівельної діяльності.

22. Суб'єкт будівельної діяльності під час проведення перевірки зобов'язаний допускати посадових осіб органу ліцензування до здійснення перевірки за умови дотримання порядку здійснення контролю, передбаченого Законом "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", порядком контролю та надавати документи щодо предмету перевірки.

24. За результатами здійснення планової або позапланової перевірки комісією органу ліцензування складається акт перевірки, в якому зазначається стан виконання вимог ліцензійних умов суб'єктом будівельної діяльності, а в разі невиконання - детальний опис виявленого порушення з посиланням на відповідну вимогу ліцензійних умов.

В останній день перевірки два примірники акта підписуються головою та членами комісії з перевірки органу ліцензування, які здійснювали захід, та суб'єктом будівельної діяльності або уповноваженою ним особою.

25. На підставі акта, який складено за результатами здійснення планової/позапланової перевірки, в ході якої виявлено порушення вимог ліцензійних умов, протягом п'яти робочих днів з дня завершення перевірки органом ліцензування видається розпорядження або інший розпорядчий документ про усунення порушень, виявлених під час перевірки.

В розпорядженні про усунення порушень орган ліцензування визначає строк протягом, якого суб'єкт будівельної діяльності зобов'язаний усунути виявлене порушення. Строк усунення порушень ліцензійних умов визначається органом ліцензування за погодженням із суб'єктом будівельної діяльності або уповноваженої ним особи та має становити не менше 30 діб.

Розпорядчий документ органу ліцензування щодо усунення порушень складається у двох примірниках: один примірник не пізніше трьох робочих днів з дня видання надається суб'єкту господарювання чи уповноваженій ним особі для виконання, а другий примірник з підписом суб'єкта господарювання або уповноваженої ним особи щодо погоджених термінів усунення порушень вимог законодавства залишається в органі ліцензування.

26. Орган ліцензування не має права застосовувати санкції за порушення, які усунуті на виконання розпорядчого документу про усунення порушень.

27. Орган ліцензування має право:

анулювати видану ліцензію;

тимчасово зупинити дію ліцензії до усунення порушень;

прийняти рішення про усунення суб'єктом будівельної діяльності порушень, пов'язаних з додержанням ліцензійних умов провадження будівельної діяльності.

28. Орган ліцензування не пізніше п'яти робочих днів з дати складання акта перевірки порушень ліцензійних умов приймає рішення про тимчасове зупинення або анулювання ліцензії.

29. Підставами для анулювання ліцензії є:

заява суб'єкта будівельної діяльності про анулювання ліцензії;

рішення про скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання;

нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть фізичної особи (підприємця);

акт про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб'єктом будівельної діяльності для отримання ліцензії;

акт про невиконання рішення органу ліцензування про усунення порушень, пов'язаних з додержанням ліцензійних умов провадження будівельної діяльності, вимог нормативно-правових актів, що були підставою для прийняття рішення про усунення таких порушень;

акт про повторне протягом року порушення суб'єктом будівельної діяльності ліцензійних умов провадження будівельної діяльності або вимог нормативно-правових актів;

акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності;

акт про встановлення факту неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

акт комісії з розслідування причин аварії на будівництві об'єкта, що призвела до загибелі людей або тяжких екологічних наслідків;

неможливість суб'єкта будівельної діяльності забезпечити виконання ліцензійних умов;

акт про відмову суб'єкта будівельної діяльності від проведення органом ліцензування перевірки.

30. Підставами для тимчасового зупинення дії ліцензії є:

акт про порушення ліцензійних умов, які неможливо усунути у процесі провадження будівельної діяльності;

акт комісії з розслідування причин аварії на будівництві об'єкта, що не призвела до загибелі людей або тяжких екологічних наслідків.

31. Розгляд питань про анулювання ліцензії, тимчасове зупинення дії ліцензії; винесення рішення про усунення суб'єктом будівельної діяльності порушень, пов'язаних з додержанням ліцензійних умов здійснюється органом ліцензування з обов'язковим інформуванням суб'єкта будівельної діяльності або його уповноваженого представника.

Орган ліцензування повинен мати письмове підтвердження (повідомлення про вручення листа-попередження) щодо інформування суб'єкта будівельної діяльності про час та місце розгляду питання стосовно його ліцензії.

32. Дія тимчасово зупиненої ліцензії може бути поновлена за рішенням органу ліцензування у разі усунення порушень, що були підставою для її тимчасового зупинення.

34. Про зупинення дії або анулювання ліцензії орган ліцензування інформує органи державної податкової служби за місцем реєстрації суб'єкта будівельної діяльності та його відокремлених структурних підрозділів.

35. У разі прийняття органом ліцензування рішення про анулювання суб'єкту будівельної діяльності ліцензії на підставі

акту про повторне протягом року порушення суб'єктом будівельної діяльності ліцензійних умов провадження будівельної діяльності або вимог нормативно-правових актів;

акту про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності;

заявник може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії не раніше ніж через три місяці з дати прийняття рішення про анулювання ліцензії.

У разі прийняття органом ліцензування рішення про анулювання суб'єкту будівельної діяльності ліцензії на підставі акту комісії з розслідування причин аварії на будівництві об'єкта, що призвела до загибелі людей або тяжких екологічних наслідків, заявник може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії не раніше ніж через рік з дати прийняття рішення про анулювання ліцензії.

Рішення про анулювання ліцензії може бути оскаржене до експертно-апеляційної ради при Держкомпідприємництві та в судовому порядку.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости